Wettelijke scholingsplicht

Heeft u werknemers in dienst? En volgen deze wel eens een opleiding of cursus? Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid op 1 juli 2014 heeft de werkgever een wettelijke plicht om zijn werknemers te scholen.

Maartje JagerIn de wet staat hierover:
Als werkgever moet u deze opleidingen en cursussen betalen, omdat het gaat om een wettelijke verplichting. Hierin mag u geen onderscheid maken tussen vast of tijdelijk personeel, tenzij u hier een goede reden voor heeft. Uitgangspunt van de wet is dat u zorgt voor een bredere inzetbaarheid van uw werknemers binnen uw eigen bedrijf.
Deze scholingsplicht is vooral van belang als er onverhoopt sprake is van ontslag. Als u een werknemer wilt ontslaan, dan moet u namelijk naast de onderbouwing van de wettelijke ontslaggrond kunnen aantonen dat u heeft voldaan aan de scholingsplicht en dat herplaatsing (met of zonder extra scholing) op uw bedrijf niet mogelijk is.
In de agrarische cao’s staat opgenomen dat de werknemer per jaar recht heeft op maximaal tien dagdelen doorbetaald verlof voor het volgen van door stichting Colland Arbeidsmarktbeleid erkende cursussen. Voor veel cursussen en opleidingen zijn subsidiemogelijkheden via Colland. Kijk daarvoor op www.collandarbeidsmarkt.nl.
Werkgevers uit de glastuinbouw kunnen tevens terecht bij Kas groeit, een loket voor scholing en ontwikkelingen in de glastuinbouw. Zie daarvoor www.kasgroeit.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer