EC aan zet in castratiedossier
Er moet aandacht en geld komen in Europa en van de Europese Commissie voor ‘Stoppen met castreren’. Sinds de Verklaring van Brussel in 2011 is er weinig vooruitgang geboekt op dit dossier. De Expertgroep en Eurogroup for Animals zijn daarin teleurgesteld.
Ilona Lesscher‘In 2011 heeft de Europese Commissie toegezegd het stoppen met castreren in de EU in 2018 te faciliteren’, zegt Annechien ten Have-Mellema, die namens de Expertgroep de werkgroep Communicatie trekt. ‘Concreet heeft dat tot nu toe weinig opgeleverd.’
Eurogroup for Animals, zusterorganisatie van de Dierenbescherming, riep deze week de EC en parlementsleden op de bijeenkomst aan te grijpen om serieus werk te maken van stoppen met medisch castreren. Ruim 200 belanghebbenden kwamen donderdag naar de bijeenkomst in Brussel die door de EC werd gefaciliteert.
Er valt nog wel wat zendingswerk te verrichten om berenvlees breder geaccepteerd te krijgen in Europa. De sleutel daarvoor ligt niet bij de consument, maar bij de verwerker, geeft Ten Have aan. Slachterijen en verwerkers zeggen problemen te hebben met de afzet van berenvlees.
Maatschappelijk risico
Als het aan Ten Have ligt, houdt Nederland scherp de focus op het castratiedossier. ‘Stoppen met castreren ligt in dezelfde lijnen als stoppen met staarten couperen. Laat je dit versloffen, dan loop je een maatschappelijk risico.’
Afgelopen jaren is er in Europa veel onderzoek gedaan naar berengeur. Wat ontbreekt is een vertaalslag naar de praktijk.
‘Landen moeten worden aangezet om ermee aan de slag te gaan’, stelt Ten Have. Zij wil graag procesgeld om onderzoek toegankelijk te maken en om voorlichtingsprojecten in het leven te kunnen roepen.
In Brussel werden ook aanbevelingen gedaan om berengeur tegen te gaan. Meest in het oog springend waren die van Pieter Knap van PIC. Hij presenteerde resultaten van het Spaanse onderzoeksinstituut IRTA. Die laten indrukwekkende reducties van het skatolgehalte zien wanneer in de laatste twee weken voor de slacht inuline aan het voer wordt toegevoegd.
Skatol meest vervelend
Uit het consumentenonderzoek, dat werd geleid door Gé Backus, programmaleider van ‘Stoppen met castreren’, blijkt dat consumenten de geur van skatol als het meest vervelend ervaren. Skatol wordt gevormd tijdens de afbraak van tryptofaan door microbiële activiteit in de darm. Uit het onderzoek blijkt dat inuline skatol fors dempt.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn Schudder GF 13003T (MG) #25408
Gebruikt, € 36.000
-
Yanmar 424 compact traktor
2021, P.O.A.
-
Viking - MF860
2007, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5100M (RL) #26104
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %