Meer gras met verdunde mest
Een-op-een met water verdunde mest die is aangewend met een sleepvoet, geeft een significante verhoging van de grasopbrengst ten opzichte van onverdunde mest. Dat blijkt uit proeven op Dairy Campus in Goutum en op VIC Zegveld.
René LuijmesAanwending van met water verdunde mest biedt perspectief om de ammoniakreductie te verminderen. Hierbij is het effect op de grasopbrengst in beeld gebracht’, vertelt Herman van Schooten van Wageningen UR Livestock Research.
Onverdunde mest met sleepvoet leverde op Dairy Campus 1.900 kilo droge stof per hectare; bij verdund één op een half verdunde mest was dit 2.200 kilo droge stof en bij een-op-een verdunde mest bleek de grasopbrengst 2.440 kilo droge stof. Deze waarden bleken alle significant.
Op Zegveld was het verschil minder groot: 1.340 kilo droge stof bij onverdunde mest, 1.440 kilo bij één op een half en 1.610 kilo bij de verdunning een-op-een. De laatste bleek in Utrecht wel een significant verschil in grasopbrengst te hebben; de een-op-een halfverdunning niet.
Het gaat bij het onderzoek om gemiddelde grasopbrengsten bij 15 en 25 kuub mest per hectare. Verder was er geen aanvulling met stikstof uit kunstmest, maar wel met fosfaat en kalium. Het gaat om lichte sneden, waarbij het gras groeide in relatief droge periodes in de zomer, in de afgelopen twee jaar.
De opbrengsten zijn direct na aanwending bepaald. De resultaten zijn niet zomaar naar een heel groeiseizoen te vertalen. Van Schooten verwacht dat de nawerking van mest in de tweede snede na bemesten klein is.
Proeftuin Natura 2000 Overijssel voerde in juni praktijkproeven uit met het aanwenden van verdunde mest. Bij melkveehouder Henk van Dijk in Kampen bleek de grasopbrengst in droge stof bij verdunde mest 17 procent hoger dan met onverdunde mest. De gemiddelde stikstofopname bleek 7 procent hoger. Het drogestofgehalte van het gras met onverdunde mest was daarentegen 0,6 procent hoger dan van het gras met verdunde mest. Daarmee was het verschil kleiner dan het verschil in drogestofopbrengst en niet meer significant.
‘Het ruweiwitgehalte van het gras bemest met verdunde mest was 9 procent lager dan van het gras bemest met onverdunde mest. Zowel de VEM-waarde als de DVE-waarde van het gras met onverdunde mest was hoger dan van het gras met verdunde mest’, vertelt Van Schooten.
Bij melkveehouder Jan Hemstede in Ommen was de gemiddelde grasopbrengst in droge stof van gras bemest met verdunde mest 8 procent hoger dan die bemest met onverdunde mest, dus niet significant. Het ruweiwitgehalte was vrijwel gelijk.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Burma 11-275
Gebruikt, € 1.500
-
Fendt 313 Vario Profi S4
2016, P.O.A.
-
Case IH PUMA 160 CVX
2014, P.O.A.
-
onbekend stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %