Sturen op verteerbaarheid gras

Melkveehouders kunnen sturen op de verteerbaarheid en benutting van gras door het gehalte aan droge stof en de zwaarte van de snede te variëren. Dat stelt Gerard Abbink van Blgg AgroXpertus.

Sturen+op+verteerbaarheid+gras
© Nieuwe Oogst

Die factoren zijn van invloed op de verteringssnelheid van de celwanden van gras en op de snelheid van het vrijkomen van eiwit in de pens.

Bij een lager gehalte aan droge stof is de verteringssnelheid van de celwanden hoger. Daarnaast komt penseiwit sneller vrij bij een lager percentage droge stof.

Maaimoment

Verder is bij een natte kuil de pH (zuurgraad) lager, wat zorgt voor een soort voorvertering van de celwanden. Daarnaast is er invloed van het maaimoment op de verteringssnelheid van de celwanden van gras. Bij een lichte snede is die snelheid hoger.

Dat bleek gistermiddag op De Marke in Hengelo (Gld) tijdens de presentatie van de nieuwe methode voor het inschatten van de vertering van gras in de pens. Doel is een betere benutting van het ruwvoer.

Achterblijft

Melkveehouders geven aan dat het rantsoen van de koeien soms achterblijft bij de verwachting. Uit onderzoek van Blgg blijkt dat boeren verwachten dat de kwaliteit van het ruwvoer sterker zal variëren. Ook verwachten ze dat de kwaliteit van het ruwvoer achteruit gaat.

Begin dit jaar werd bekend dat traag gras en snelle maïs slecht combineren in de pens. Eiwitgehalte en verteerbaarheid van gras namen af en daardoor de benutting van eiwit en energie in de pens.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer