Oudere maïskuil geeft meer pensverzuring

Hoe langer maïs in de kuil zit, des te sneller wordt de hierin aanwezige zetmeel verteerd. Hierdoor wordt ook het risico op pensverzuring groter, blijkt uit onderzoek van ForFarmers Hendrix en Nutreco.

Door de snellere afbraak van zetmeel kan het aandeel koolhydraten oplopen tot 35 procent. De verteringssnelheid verandert het snelst in het eerste halfjaar en vlakt daarna af.

Door deze veranderingen neemt het risico op pensverzuring toe. Dat effect is sterker naarmate het drogestofgehalte van de maïskuil hoger is

Voerbenutting

Pensverzuring heeft naast verminderde gezondheid ook een minder goede benutting van het voer tot gevolg. 'Subklinische pensverzuring leidt al gauw tot 0,1 lagere rantsoenefficiëntie', geeft Robert Meijer, productmanager melkvee, aan.

Dat komt overeen met 2 kilo minder melk per koe per dag uit dezelfde hoeveelheid voer. 'Bij een bedrijf met honderd koeien gaat dat om 25.000 euro per jaar.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 5°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / 3°
    10 %
  • Zondag
    8° / 3°
    10 %
Meer weer