Melkzuur en azijnzuur in maïskuilanalyse
Bij maiskuilanalyses meet BLGG AgroXpertus dit jaar ook de gehaltes aan melkzuur en azijnzuur.
Dit geeft niet alleen meer inzicht in de kwaliteit van de maiskuil, maar dient ook steeds vaker als input voor rantsoenberekeningen.
Diverse adviserende organisaties (bijv. Agrifirm Feed en ForFarmers Hendrix) hebben de fermentatiezuren inmiddels opgenomen in hun rantsoenprogramma. Melkzuur is namelijk een stof die een koe in de pens omzet in propionzuur en vervolgens in lactose. Deze lactosevorming werkt positief op de melkproductie.
Gemiddeld bevatten maiskuilen in Nederland bij een normale, goede conservering, 40 tot 60 gram melkzuur per kg droge stof. Dat is veel. Daarom is het belangrijk om deze ook goed in de rantsoenen te berekenen.
Pensverzuring
Zuren uit kuilen (melkzuur, azijnzuur) zijn eveneens van invloed op de zuurbelasting in de pens (pensverzuring). Het is dus belangrijk om de zuren nauwkeurig vast te stellen.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Valtra N 175 direct met RKT- GPS
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn Schudder GF 8501 MHO (HA) #30703
Gebruikt, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Juwel 8 (SO) #163810
Gebruikt, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (LH) #25121
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Vrijdag6° / 5°10 %
-
Zaterdag4° / 3°10 %
-
Zondag8° / 3°10 %