Knijpstuw komt goed uit proef

De Brabantse pilot Water vasthouden aan de bron is deze week afgesloten. Twee waterschappen zijn al aan de slag met het ombouwen van LOP-stuwen tot knijpstuwen.

Over heel Noord-Brabant hebben de waterschappen in 2009 dertien proeflocaties ingericht. Daar zijn verschillende maatregelen genomen om water in natte periodes te bufferen zodat in lange droge perioden minder aangevoerd hoeft te worden.

Wal

Een wal rond een perceel aanleggen blijkt het meest effectief. De maatregel is op twee proeflocaties toegepast, maar blijkt moeilijk praktisch in te passen. Het water kan te lang op het veld blijven staan.

Knijpstuwen en handmatig bediende stuwen bieden goede mogelijkheden om piekafvoer te remmen. Met een knijpstuw is het mogelijk om in de sloot 2 tot 4 procent van de afvoerpiek vast te houden.

Ombouwen

Waterschap Brabantse Delta gaat nu in overleg met eigenaren en peilbeheerders LOP-stuwen ombouwen tot knijpstuwen. Waterschap De Dommel bouwt de eigen LOP-stuwen om. Waterschap Aa en Maas maakt een kansenkaart voor water vasthouden.

Kees Coppens, bestuurder bij Brabantse Delta noemt het project, dat onder leiding stond van ZLTO, een eye-opener. ‘Ik had er nooit bij stilgestaan dat je zoveel in de haarvaten van het watersysteem kunt vasthouden.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 5°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / 3°
    10 %
  • Zondag
    8° / 3°
    10 %
Meer weer