5 vragen over het verschijnsel 'domme kalveren'
De Overijsselse Dierenkliniek Den Ham signaleert een typisch beeld bij kalveren, met name als ze net zijn opgezet, dat daar 'domme kalveren' wordt genoemd. Bij de analyse van het hersenvocht is blauwtong aangetoond. Kalverdierenarts Bjorn Roelofs beantwoordt vijf vragen over dit verschijnsel.

Wat voor gedrag zien kalverhouders bij 'domme kalveren'?
Het valt op dat deze dieren soms loos staan te dringen bij een hek of dat ze onophoudelijk aan het zuigen zijn op een buis. De ervaring is verder dat het moeilijk is de kalveren zelfstandig te laten drinken. In ernstigere gevallen kunnen de dieren ook gaan liggen en de kop achterover gooien.
Wat voor ziektebeeld past daarbij?
Dat beeld past bij symptomen die horen bij hersenvliesontsteking of een tekort aan vitamine B1. Maar nadat de kalveren zijn behandeld met welk middel dan ook, knappen ze niet op. Vervolgens wordt verder gekeken en veel is dan niet te vinden.
Wat wel bijzonder is, is dat de dreigreflex afwezig is. De kalveren lijken min of meer blind te zijn en maken soms dwangmatige bewegingen. Daarnaast valt de doffe en dorre vacht op en soms bewegen de dieren wat ongecoördineerd en slungelig.
Bij Dierenkliniek Den Ham signaleren rundveedierenartsen op melkveebedrijven ook kalveren met andere afwijkingen. Zo zien ze bijvoorbeeld misvormde poten of slapheid.
Op welke manier wordt gezocht naar de oorzaak van deze symptomen?
Omdat geen directe conclusie kan worden getrokken maar er wel een vermoeden is, heeft Dierenkliniek Den Ham enkele kalveren pathologisch laten onderzoeken bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. Daar zijn de afgelopen weken meer meldingen binnengekomen van kalveren die soortgelijk gedrag vertonen. Die meldingen kwamen vooral van melkveebedrijven.
Wat leverde het onderzoek op?
Bij de kalveren die naar de Gezondheidsdienst voor Dieren zijn gestuurd blijkt dat de grote hersenen geheel of gedeeltelijk ontbreken. Verder is er aan deze dieren niets afwijkends te zien.
Wanneer het hersenvocht wordt geanalyseerd, wordt wel blauwtong aangetoond. Dit fenomeen is ook beschreven bij de blauwtonguitbraken in 2006 en 2007. Toen ging het om het blauwtongvirus type 8. Hetzelfde beeld is nu ook te zien bij type 3, ofwel BTV 3.
Hoe nu verder?
Meer onderzoek en analyses zijn nodig om te kijken in welk stadium van de dracht dit gebeurt. De komende tijd kan het vaker voorkomen dat veehouders dit soort kalveren op stal aantreffen.
De prognose voor de levensverwachting van de 'domme kalveren' is wisselend. Ernstige gevallen zullen de eindstreep niet halen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
SOLIS SOLIS 26
2022, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT 17160HT
2024, P.O.A.
-
Fendt 716 Vario COM3
Gebruikt, P.O.A.
-
ST1620
Gebruikt, € 2.500
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Dinsdag15° / 0°0 %
-
Woensdag16° / 2°0 %
-
Donderdag19° / 3°0 %