'Slagers spreken van perfect vlees, nu moeten we het vermarkten'

Melkveehouders Erik en Ideke Bouwman in Noordbroek en Borgercompagnie in Groningen nemen deel aan het project Young Beef. Bij dit project mesten melkveehouders jonge dieren die niet worden gebruikt voor vervanging van de melkveestapel, zelfs tot de leeftijd van twintig maanden.

%27Slagers+spreken+van+perfect+vlees%2C+nu+moeten+we+het+vermarkten%27
© Koos van der spek

De familie Bouwman brengt behoorlijk wat expertise in, want het agrarisch bedrijf werkt al tientallen jaren op deze zeker niet alledaagse wijze. 'De kwaliteit van het vlees is 'perfect', zo horen wij van slagers. Nu moeten we het nog goed vermarkten', vertelt Erik Bouwman.

Bouwman is opgevoed met de werkwijze waarbij kalveren die op het bedrijf worden geboren tot een slachtleeftijd van twintig maanden op het bedrijf blijven. 'Eerst 77 dagen aan de melk, daarna de wei in', zegt de melkveehouder, die voor de jonge dieren een vrije-uitloopstal met weide heeft.

'We kunnen de dieren vanuit ons huis zien. Ze gaan vaak 's ochtends rond 06.00 uur even de wei in, maar liggen ook een groot deel van de dag in de stal', vult Ideke Bouwman aan. 'We vinden het fijn dat ze de vrijheid hebben om naar buiten te gaan.'

Bouwman is de derde generatie die het familiebedrijf runt. Opa Derk begon met akkerbouw, vader Daniël breidde uit met veehouderij en de huidige eigenaren voegden een grondverzet- en infrabedrijf toe. De akkerbouwtak bewerkt zo'n 550 hectare eigen grond. De veehouderij omvat 190 melk- en kalfkoeien en 310 stuks jongvee en vleesvee. Bij het bedrijf staan zo'n 25 medewerkers op de loonlijst.


Kennis inbrengen

De melkveehouders werden benaderd door projectcoach Jos Hofsteenge om mee te doen en kennis in te brengen in het Young Beef-project. Gezien Bouwmans positieve ervaringen en ideeën over verbetermogelijkheden, stapte hij in met de inbreng van 170 jongdieren.

'Daarvoor hoefden we in onze werkwijze niet veel aan te passen. We hoefden alleen een opening in een muur te maken voor de vrije uitloop. Deze manier van werken is goed voor dierenwelzijn en diergezondheid', geeft Erik Bouwman aan.


Je neemt heel wat stress weg door de kalveren niet te verhuizen als ze twee weken oud zijn, weet Bouwman uit ervaring. 'Ook dit past in onze visie op toekomstbestendige landbouw. Dat het kalf geboren en grootgebracht wordt op hetzelfde bedrijf zien wij als meerwaarde. Hierdoor ben en blijf je verantwoordelijk voor het grootbrengen van je eigen vee in zo goed mogelijke omstandigheden.'


Eerlijk en gezond vlees

Erik en Ideke Bouwman letten op goede huisvesting, streven naar laag antibioticagebruik, stabiliteit en weinig stressfactoren. 'Daardoor kunnen we als eindproduct een eerlijk, lokaal, gezond en lekker stukje vlees produceren. Wij doen wat we kunnen om aan alle ecoregelingen te voldoen, onder meer met akkerranden, groenbemesters, braak en eigen teelt van gezond veevoer.'

Wel ziet Erik Bouwman nog wat hobbels. 'Er moet een mark ontstaan waarbij mensen bereid zijn om meer te betalen voor een eerlijk stukje vlees. Daarom is het zaak dat vlees dat volgens de Young Beef-methode wordt geproduceerd een duidelijk eigen gezicht krijgt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / -1°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 2°
    10 %
  • Vrijdag
    20° / 5°
    10 %
Meer weer