Zestien Gelderse melkveehouders langs IJssel krimpen vrijwillig voor milieu

Om de stikstofuitstoot te verminderen, gaan zestien melkveehouders tussen Zutphen en Arnhem hun veestapel verkleinen. De boeren met bedrijven rondom de IJssel doem dat om de uitstoot van stikstof op de omringende natuurgebieden te verminderen. Hoeveel koeien in totaal verdwijnen uit de stallen, kunnen ze nog niet zeggen.

Zestien+Gelderse+melkveehouders+langs+IJssel+krimpen+vrijwillig+voor+milieu
© Bram Becks

De agrariërs werken al samen in de Gebiedscoöperatie Zuidelijke IJsselvallei. Zij maken gebruik van de extensiveringsregeling van de rijksoverheid voor boerderijen in de buurt van Natura 2000-gebieden. Die regeling geeft boeren voor vier jaar een vergoeding die kan oplopen tot 250.000 euro per bedrijf, in ruil voor het reduceren van de stikstofuitstoot.

Behalve dat zij hun veestapel verkleinen, gaan de boeren ook stoppen met het gebruik van kunstmest. De zestien krijgen bij de omschakeling naar een extensievere bedrijfsvoering de komende vier jaar begeleiding van het agrarisch adviesbureau DLV Advies.


Koe per hectare

De doelstelling is om het stikstofpercentage per melkveehouderij terug te brengen naar 100 of 150 kilo per hectare, zodat de omringende Natura 2000-gebieden in de uiterwaarden, de landgoederen rond Brummen en de Veluwe daarvan profiteren. Plaatsingsruimte van 100 kilo stikstof per hectare komt neer op een koe per hectare. In 2023 hield een gemiddeld melkveebedrijf 1,9 melkkoeien per hectare.

Het initiatief lijkt op dat van negen Overijsselse boeren langs de IJssel rond de gemeenten Deventer en Olst-Wijhe. Zij gaan ook met overheidssteun hun melkveehouderijen natuurvriendelijker te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    13° / 6°
    10 %
  • Maandag
    10° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 6°
    20 %
Meer weer