Robotbouwers vragen steuntje in de rug voor doorbraak

Vier Nederlandse landbouwrobotbouwers en stichting Robot Unie vragen de overheid om een financieringsinstrument, zoals een garantstelling, om de drempels voor de aanschaf van landbouwrobots door boeren en tuinders te verlagen.

Robotbouwers+vragen+steuntje+in+de+rug+voor+doorbraak
© NPPL

Trabotyx, FieldWorkers, AgXeed, Pixelfarming Robotics en Robot Unie denken dat robotisering in de landbouw een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van de afhankelijkheid van arbeidsmigranten, het toekomstbestendig maken van de sector en het behalen van de natuur- en klimaatdoelen.

Toch blijft de inzet van landbouwrobots volgens de vier bedrijven en Robot Unie achter. Dat komt vooral door de hoge investeringsrisico's voor nieuwe techniek en een averechts effect van de huidige subsidieregelingen. De robotmakers roepen de overheid op om met een financieringsinstrument, zoals een garantstelling, te komen. Door risico's voor telers te verminderen, kan de overheid innovatie stimuleren en de landbouwsector toekomstbestendig maken.


Flinke investering

'Een landbouwrobot is een flinke investering. Telers vinden een robot in operatie nemen spannend. Wachten loont, omdat de robots steeds beter worden of andere aanbieders op de markt komen. Wanneer telers kiezen voor een robot, lopen ze risico's aan zowel de operationele als de financiële kant', zegt CEO Tim Kreukniet van Trabotyx.

'Het standaardinstrument om het financiële risico af te dekken, is nu een subsidie van soms wel 55 procent', vervolgt Kreukniet. 'Dat klinkt aantrekkelijk, maar slechts een kleine groep telers ontvangt de subsidie, wat leidt tot een beperkte verkoop van robots. De meerderheid van de telers wacht dan liever op de volgende subsidieronde en de nieuwste technologie in plaats van nu aanschaffen.'


Terugverkoopopties

Om de markt te versnellen, pleiten de vier Nederlandse robotbouwers en de Robot Unie voor een ander model: verlaag de drempels om robots te financieren via bijvoorbeeld een garantstelling en voeg flexibiliteit toe in het instrument door betere terugverkoopopties vanuit de teler.

Die garantstelling zou ervoor zorgen dat telers de robot na één of twee seizoenen kunnen terugsturen, als deze niet goed werkt of niet past bij het bedrijf. De teler krijgt dan een groot deel van zijn investering terug.


Risico dragen

'Individuele robotmakers kunnen zo'n garantie niet bieden en financiële partijen beschouwen individuele partijen en de markt nog als te onvolwassen om dit risico te dragen', zegt Cindy van Dommelen van de Robot Unie, een stichting die door samenwerking tussen telers en robotmakers de drempels voor het gebruik van landbouwrobots wil verlagen.

Door dit instrument op te nemen in het innovatieprogramma 'Robots naar de boerenpraktijk', krijgt de markt een enorme impuls, denkt Van Dommelen. Het voordeel is volgens haar dat Nederlandse boeren op het vlak van innovatie voorop blijven lopen. Ook kunnen Nederlandse robotmakers uitgroeien tot wereldspelers, doordat snelle implementatie van robots schaalvergroting aanjaagt en zo innovatie versnelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    17° / 8°
    20 %
  • Zaterdag
    11° / 9°
    90 %
  • Zondag
    13° / 6°
    20 %
Meer weer