Wethouder stapt op na pachtrel, Rummenie doet oproep aan gemeente

De ophef rond pachtgronden in de Zuid-Hollandse Boterhuispolder heeft woensdagavond geleid tot het aftreden van wethouder Heleen Hooij (Trilokaal) van Teylingen. Ze neemt daarmee verantwoordelijkheid voor de rommelige aanbesteding van pachtgronden in onder meer de Boterhuispolder. Staatssecretaris Jean Rummenie (LVVN) roept de gemeente op maatschappelijke criteria zwaarder mee te laten wegen.

Wethouder+stapt+op+na+pachtrel%2C+Rummenie+doet+oproep+aan+gemeente
© Meta Knol

Gemeente Teylingen gaf deze week toe bij de aanbesteding van pachtgronden niet aan alle voorwaarden van het Didam-arrest te hebben voldaan. Zo waren de criteria niet openbaar bekendgemaakt. Door het aanbestedingsproces verloren een aantal boeren hun percelen.

In haar ontslagbrief schrijft Hooij dat ze heeft geconstateerd dat er in de Teylingse politiek onvoldoende vertrouwen in haar is om door te gaan. 'Het is moeilijk voor mij om met de onrechtmatige aanbesteding te blijven functioneren als wethouder. Ik voel mij slachtoffer van het proces.'

Voor burgercoöperatie Land van Ons was de kwestie rond de aanbesteding aanleiding om het Meldpunt Knel Pacht te lanceren. Hier kunnen gangbare boeren die willen verduurzamen, hun ervaringen delen met de openbare aanbesteding van pachtgronden. De zaak leidde daarnaast tot veel ophef op onder meer sociale media.


Verplichte aanbesteding

Voorheen verlengden gemeenten pachtcontracten vaak onderhands met boeren. Sinds het Didam-arrest zijn zij verplicht dit openbaar aan te besteden, als er meerdere geïnteresseerde partijen zijn. Gemeenten kunnen in de selectieprocedure wel eisen stellen op het gebied van duurzame landbouw.

Ook in de Tweede Kamer wordt de problematiek rond de openbare aanbesteding van pachtcontracten op de voet gevolgd. Het probleem dat agrariërs gronden verliezen waarop ze al jaren boeren, speelt landelijk. Er is een brede consensus tussen kabinet en Tweede Kamer over een voorkeur voor langlopende afspraken tussen boeren en overheden en verpachters.

CDA-Kamerlid Eline Vedder stelde over de gang van zaken in Teylingen Kamervragen aan staatssecretaris Jean Rummenie (LVVN) die aan een herziening van de pachtwet werkt. De bewindsman zegt dat hij zich niet kan bemoeien met de bevoegdheden van gemeenten. Wel vindt hij het belangrijk dat bij de gunning van pachtovereenkomsten rekening wordt gehouden met langetermijnzekerheid in de bedrijfsvoering van agrarische bedrijven.


'Ik wil niet treden in de autonome bevoegdheid van een medeoverheid. Wel wil ik benoemen dat ik het een goede zaak vind, wanneer medeoverheden het voorbeeld volgen van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, die de kwaliteit zwaarder mee laat wegen dan de prijs in de criteria voor pachtuitgifte', schrijft Rummenie in de antwoorden op Vedders vragen.

De staatssecretaris heeft het college van burgemeester en wethouders van gemeente Teylingen schriftelijk gevraagd bij toekomstige openbare aanbestedingen oog te houden voor maatschappelijke bijdrage die pachters kunnen leveren aan een specifiek gebied. Hij heeft de gemeente gevraagd dergelijke criteria 'zwaarder' mee te laten wegen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    3° / -2°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / -3°
    10 %
  • Zondag
    4° / -3°
    10 %
Meer weer