Slapeloze nachten na inbraakgolf Flevoland
Bewoners van het buitengebied in Oostelijk Flevoland worden sinds december geterroriseerd door een golf aan inbraken. Dat levert slapeloze nachten op. Vanuit de overheidsdiensten wordt weinig steun ervaren.
![Slapeloze+nachten+na+inbraakgolf+Flevoland](https://cdn.nieuweoogst.nu/public/image/320x205/255157.jpg)
De emoties liepen hoog op tijdens een bewonersbijeenkomst op dinsdag 28 januari in Swifterbant. Ruim veertig personen verzamelden zich op het bedrijf van familie Witkop. Dit akkerbouw- en loonbedrijf werd half december zelf slachtoffer van inbraak. Een trekker, graafmachine, quad en buggy werden gestolen.
Collega-bedrijven aan dezelfde weg zijn op andere momenten bestolen. De diefstallen variëren van elektrisch gereedschap tot fietsen en gazonmaaiers. 'In totaal zijn er in december en januari 24 geregistreerde inbraken geweest', vertelt wijkagent Eric van Hanselaar.
Het Platform Veilig Ondernemen hield daarom onlangs twee bewonersbijeenkomsten in samenwerking met LTO Noord, gemeente Dronten en politie Flevoland. PVO-adviseur Moreno van Loenhout was verrast door de opkomst: 'Dit onderstreept de urgentie.'
Het aantal diefstallen in de polder is fors en de kans op herhaling is groot
Die urgentie komt ook naar voren wanneer verschillende bewoners hun verhaal doen. Bij sommigen is al tot drie keer toe ingebroken of een poging gedaan. 'Spullen waar je jarenlang keihard voor werkt worden onder je neus weggehaald', vertelt een ondernemer emotioneel.
Omdat tot op heden geen enkele arrestatie is verricht, zit de schrik er nog goed in. Het is niet de vraag of het gebeurt, maar eerder wanneer, zo is het idee. Die angst heeft zijn weerslag op gezinnen. 'Mijn kinderen hebben nachtmerries en durven niet alleen in huis te zijn als wij in de schuur aan het werk moeten', vertelt een jonge boerin.
Geen communicatie
Waar bewoners ook gefrustreerd door zijn, is het gebrek aan communicatie vanuit de politie en de gemeente. 'Dat hebben we niet goed gedaan en dat realiseren we ons ook', zegt Arne Timmerman, adviseur openbare orde en veiligheid bij gemeente Dronten. 'Je hebt het idee dat we de eerste regio zijn die met een inbraakgolf te maken hebben', zo klinkt het op de bijeenkomst.
Wijkagent Van Hanselaar geeft aan dat er wel degelijk draaiboeken zijn voor dit soort situaties – die door de politie als mobiel banditisme worden omschreven –, maar dat deze plannen niet openbaar zijn. De politie gaat ervan uit dat er in dit gebied sprake is van één georganiseerde bende.
Van Hanselaar heeft slechts weinig collega's om op terug te vallen in het buitengebied, zo werd pijnlijk duidelijk tijdens de bijeenkomst in Swifterbant. Het is een flink gebied en de politie kampt met onderbezetting. 'Een hele nacht patrouilleer je aan één weg, om er vervolgens achter te komen dat ze achter je rug elders bezig zijn geweest', zegt hij.
Vanwege het tekort aan uniformen hebben een aantal bewoners het heft in eigen hand genomen en zijn zelf gaan patrouilleren. 'Ik begrijp de aanleiding, maar keur het niet goed', zegt Timmerman. 'Afgezien van het potentieel gevaar bij een confrontatie werkt het contraproductief voor de politie wanneer 's nachts veel meer auto's door het gebied rijden.'
Lange aanrijtijd
Bewoners zien dat anders. Zij willen dat er actief wordt gewerkt aan het voorkomen van diefstallen en niet dat er pas achteraf iets wordt gedaan. Daarbij wijzen ze ook op de aanrijtijd van de politie (ruim 20 minuten), waardoor ze soms te laat zijn als er een verdachte situatie wordt gemeld.
Waarom worden juist Swifterbant en Dronten getroffen? Volgens Timmerman en Van Loenhout heeft dat te maken met de uitgestrektheid van het gebied. Veel erven en agrarische bedrijven zijn daarnaast slecht beveiligd. Ook werd duidelijk dat in Flevoland amper systemen actief zijn voor automatische kentekenplaatherkenning (ANPR). 'Zo'n systeem klinkt prachtig, maar er zijn strenge voorwaarden voor het uitlezen van de gegevens', nuanceert de adviseur van gemeente Dronten.
Ook wordt door bewoners geopperd om data van lokale gsm-masten uit te peilen. Maar hierbij is privacy eveneens een lastig punt. Wat specifiek in dit gebied speelt, is de aanwezigheid van kavelpaden en de toegangswegen rond windmolenpark Swifterwint. Daardoor kunnen dieven onopgemerkt op een erf komen en spullen overladen. Dat is in de praktijk meermaals gebleken.
Van Loenhout wind er geen doekjes om: 'De polder staat momenteel in de fik. Het aantal diefstallen is fors en de kans op herhaling is enorm groot. We roepen daarom iedereen op om zo goed als mogelijk maatregelen te treffen.'
Diefstalpreventie
De wijkagent adviseert bewoners om ervoor te zorgen dat alles op slot zit, camera's en verlichting te monteren en alert te zijn.' Familie Witkop heeft inmiddels fors geïnvesteerd in diefstalpreventie. Opvallend is daarbij dat verzekeraars dit nauwelijks aanmoedigen.
Van Hanselaar: 'Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Is er nood aan de man? Bel dan 112. Meld ook poging tot inbraak. Voor de politie is elke snipper informatie van belang.' Vanuit ervaringen uit het verleden is aannemelijk dat de kans op diefstal dit voorjaar afneemt. Bewoners zijn daar niet gerust op.
Over het lopende onderzoek doet de politie geen uitspraken, maar vorderingen zijn er wel. Zo is recent bij de Duits-Poolse grens een Nederlandse trekker teruggevonden.
Erfscan voor veiligheid op het bedrijf
Platform Veilig Ondernemen (PVO), dat samenwerkt met overheidsdiensten en door het ministerie van Justitie en Veiligheid gefinancierd wordt, biedt in samenwerking met LTO Noord gratis erfscans aan voor agrarisch ondernemers. Bedrijven en ook particulieren kunnen zich melden bij PVO in Flevoland. 'Gezamenlijk kijken we naar wat nu al te doen is om het erf veiliger te maken', zegt adviseur Moreno van Loenhout. Met de komst van kunstmatige intelligentie zijn steeds slimmere camerasystemen beschikbaar. Op industrieterreinen lopen initiatieven om bedrijven samen te laten optreden en een beveiligingsbedrijf in te huren voor extra controles. 'Dat kan ook in Flevoland werken, maar de ervaring leert helaas dat de bereidwilligheid van ondernemers laag is', aldus Van Loenhout. Op 13 februari organiseert PVO in Swifterbant een speciale bijeenkomst over inbraakpreventie.Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
![Podcast 'Blijven boeren broodnodig?' over energiemaatregelen](https://cdn.nieuweoogst.nu/public/image/320x205/247258.jpg)
![Communicatie in de agrofoodsector](https://cdn.nieuweoogst.nu/public/image/320x205/246556.jpg)
![Areaal Conviso-bieten zal de komende jaren blijven groeien](https://cdn.nieuweoogst.nu/public/image/320x205/254912.jpg)
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GA 9531+
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z315E (SO) #28450
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7722-S
2019, € 86.500
-
New Holland T8020
2008, P.O.A.
Vacatures
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Drachten
Akkerbouw medewerker in Creil
AB Vakwerk Groep B.V. - Creil, Noordoostpolder
Allround medewerker akkerbouwbedrijf (meerdere kandidaten)
AB Vakwerk Groep B.V. - Wieringerwerf (Hollands Kroon)
Agrarisch Bedrijfsverzorger
AB Vakwerk Groep B.V. - NL
Weer
-
Donderdag3° / 0°10 %
-
Vrijdag3° / -1°10 %
-
Zaterdag4° / -3°10 %