Twee keer zoveel deelnemers aan Tomorrow's Dairy
Ongeveer 150 melkveehouders doen dit jaar mee aan Tomorrow's Dairy, het programma van zuivelbedrijf Vreugdenhil Dairy Foods en Nestlé dat als doel heeft de uitstoot van broeikasgassen in de melkveehouderij terug te dringen. Het gaat om bijna twee keer zoveel deelnemers als vorig jaar.
De bedrijven spreken van een 'flinke groeispurt'. Samen met Nestlé investeert investeert Vreugdenhil ruim 50 miljoen euro in het programma Tomorrow's Dairy dat eerder Low carbon farming heette. Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen op de deelnemende melkveebedrijven in 2030 met 50 procent te verlagen ten opzichte van 2018. Om dit te bereiken, worden onder meer de principes van regeneratieve landbouw toegepast.
Het programma loopt sinds 2022. 'Met alle opgedane kennis en ervaringen van de huidige deelnemers en het begeleidingsteam hebben we nu gekozen voor een bredere aanpak van het programma', zegt Marjolein de Kreij, directeur milk supply bij Vreugdenhil Dairy Foods. Inmiddels is binnen het programma een reductie van broeikasgassen met 15 procent gerealiseerd. 'Met deze extra opschaling kunnen we nog grotere stappen zetten', stelt De Kreij.
Beloning
Nieuw vanaf 2025 is een aangepast beloningsstelsel waarbij elke gram CO2-reductie financieel wordt beloond, maar ook een hogere levensduur van koeien. Deze premie kan oplopen tot 5 euro per 100 kilo melk. Dit komt boven op de bestaande premies van Vreugdenhil en stimuleert volgens de zuivelonderneming het ondernemerschap van de deelnemende melkveehouders.
Dit benadrukt ook Klaas Cuperus, sustainability manager bij Nestlé Nederland. 'Duurzaamheid stimuleren betekent ook ondernemers belonen die die stap zetten. Met de uitbreiding van Tomorrow's Dairy en het vernieuwde beloningssysteem geven we perspectief aan het haalbaar maken van CO2-reductie en stimuleren we regeneratieve landbouw. Zo versnellen we samen de transitie naar een toekomstbestendige melkveehouderij.'
Workshops
In het programma wordt individuele begeleiding gecombineerd workshops waarin deelnemers van elkaar leren. Alle nieuwe deelnemers beginnen hun deelname met een individueel bedrijfsplan dat ze opstellen met hulp van een adviseur van PPP-Agro Advies. Vervolgens nemen alle deelnemers minimaal twee keer per jaar deel aan workshops. Tijdens deze sessies wordt bijvoorbeeld het gebruik van de KringloopWijzer toegelicht, maar worden ook maatregelen in de praktijk getoond, zoals de mogelijkheden om met grasklaver, bodemverbetering of voeraanpassingen de broeikasuitstoot op het melkveebedrijf te verlagen.
Het is de ambitie van Vreugdenhil Dairy Foods om tot 2030 nog meer deelnemers aan het programma toe te voegen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6100M (LH) #152569
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Fanex 1404C schudder
2018, € 16.950
-
Kuhn GF 8703
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Allround medewerker akkerbouwbedrijf (meerdere kandidaten)
AB Vakwerk Groep B.V. - Wieringerwerf (Hollands Kroon)
Agrarisch Bedrijfsverzorger
AB Vakwerk Groep B.V. - NL
Weer
-
Woensdag8° / 2°10 %
-
Donderdag8° / 0°10 %
-
Vrijdag4° / 0°10 %