Eendenslachterij Tomassen Duck-To vraagt schorsing dwangsom van half miljoen

'De maat is vol', aldus een woordvoerder van de gemeente Ermelo vandaag tijdens een spoedzaak bij de Raad van State. 'Dit betekent sluiting van het bedrijf als aan de last moet worden voldaan', stelt de raadsman van eendenslachterij Tomassen Duck-To in het Gelderse Ermelo.

Eendenslachterij+Tomassen+Duck%2DTo+vraagt+schorsing+dwangsom+van+half+miljoen
© Marcel Berendsen

Met de sluiting dreigt volgens de raadsman ook een groot probleem voor eendenhouders in Nederland, omdat die dan hun dieren niet meer kwijt kunnen. 'De eenden moeten dan worden afgemaakt in hun stallen.'

De gemeente is het meer dan zat dat het bedrijf jarenlang voor overlast zorgt in de omgeving en illegaal werkt, in strijd met milieunormen en het geldende bestemmingsplan. Al die jaren probeerde de gemeente de eendenslachterij aan het werk te houden, tot woede van omwonenden. Er werd zelfs een overeenkomst met het bedrijf gesloten om voorlopig niet te handhaven en te zoeken naar legalisatie.

Maar het omslagpunt is bereikt. April vorig jaar kreeg Tomassen een dwangsom van 50.000 euro per week, oplopend tot maximaal een half miljoen als de bedrijfsvoering niet snel op orde was. Meerdere keren is de termijn om aan die opdracht te voldoen door de gemeente verlengd.

Het financiële belang van de eendenslachterij weegt volgens de gemeentewoordvoerder nu veel minder zwaar dan het algemeen belang van handhaving van de regels. 'We hebben geen plan B', zegt de raadsman van het bedrijf. Voor de gemeentewoordvoerder is dat onbegrijpelijk. 'Er wordt wel van alles bij gehaald, maar het risico ligt nu bij het bedrijf.'


Vergunning

Al lang geleden is volgens de gemeentewoordvoerder een aanvraag gedaan voor een omgevingsvergunning waarmee de bedrijfsvoering kan worden gelegaliseerd. Maar die aanvraag is nog steeds niet compleet en, ondanks vaak aandringen op het leveren van aanvullende informatie, kwam er volgens de gemeentewoordvoerder nauwelijks een reactie van de eendenslachterij. 'Wij zijn een inspanningsverplichting met hen aangegaan, maar die verplichting geldt ook voor de andere kant.'

De raadsman van de slachterij vindt dat de vergunning kan worden verleend. Dat ontleent hij onder meer aan een verklaring van een advocaat van de gemeente die nog wel perspectief ziet. Wat alleen nog ontbreekt is het voltooien van een geluidsonderzoek. En enkele tekeningen van de situatie moeten worden aangepast.

Vanwege die ontbrekende informatie heeft het college van burgemeester en wethouders van Ermelo intussen een negatief advies gegeven aan de gemeenteraad over de vergunningaanvraag. Dat advies wordt volgens de gemeentewoordvoerder vrijwel zeker volgende week overgenomen. Dat betekent dat er dan ook geen vergunning kan worden afgegeven.


Urgentie

Daarmee is duidelijk dat het bedrijf geen kant meer op kan. Laatste strohalm is de Raad van State. Die mag nu gaan beslissen of de dwangsom voorlopig moet worden geschorst. En dat wordt een belangenafweging. In principe laat de raad zich niet onder druk zetten door financiële belangen in een spoedzaak. Maar dat wordt anders als het voortbestaan van een bedrijf direct in gevaar komt.

De raadsvoorzitter lijkt daarom geneigd het belang van de eendenslachterij zwaarder te laten wegen. Ze doet binnen enkele weken uitspraak. Tot dat moment is de dwangsom geschorst. Tomassen mag nog even verder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    2° / -2°
    5 %
  • Maandag
    2° / 0°
    5 %
  • Dinsdag
    5° / 2°
    5 %
Meer weer