Smalle genetische basis biedt kans voor aardappelveredeling

Twee Duitse onderzoeksinstituten en Wageningen University & Research (WUR) bekeken de genetische samenstelling van aardappelen. De genetische basis voor de bronnen is weliswaar smal, maar de verschillen op chromosoomniveau blijken juist heel groot te zijn. Deze nieuwe bevindingen kunnen volgens hen bijdragen aan een efficiëntere veredeling.

Smalle+genetische+basis+biedt+kans+voor+aardappelveredeling
© Nieuwe Oogst

De onderzoekers hebben de genetische eigenschappen van tien historische aardappelrassen met elkaar vergeleken. Deze rassen worden beschouwd als de 'Founding Fathers' van de aardappelveredeling in Europa.

Uit de analyse blijkt dat de genetische variatie van de onderzochte rassen beperkt is. De onderzoekers gaan ervan uit dat dit kan zijn veroorzaakt doordat de introductie van de aardappel in Europa slechts is gebaseerd op een klein aantal planten dat ooit is aangevoerd vanuit Zuid-Amerika. Mogelijk speelt ook de aanpassing van het aardappelgewas aan het klimaat een rol en de selectie vanwege gevoeligheid voor bepaalde ziekten. Hierbij wordt het voorbeeld genoemd van phytophthora halverwege de negentiende eeuw.

De genetische bronnen die de basis vormen voor de Europese aardappel zijn dus beperkt, maar volgens de onderzoekers zijn de verschillen tussen die bronnen, ofwel haplotypes, wel heel groot. Zij stellen dat de afstand tussen de genetische bronnen van aardappelen bijna net zo groot is als de verschillen tussen de chromosomen van tomaten, aubergines en ook weer aardappelen.


Nieuwe veredelingsmethoden

Volgens WUR bevestigen de onderzoeksresultaten eerdere vermoedens. De onderzoekers voorspellen dat de nieuwe bevindingen van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van nieuwe methoden van aardappelveredeling. In Wageningen draait al langer een veredelingsprogramma met diploïde aardappelen, in plaats van de traditionele kruisingen tussen aardappelen met vier sets aan chromosomen. Inzet van de diploïde veredeling is het kweken van F1-hybride aardappelrassen.

WUR-onderzoeker Ronald Hutten stelt dat veredelaars met het inzicht op chromosomaal niveau beter kunnen bepalen welke chromosomen geschikt zijn om in te bouwen in F1-hybriden. Op termijn verwachten hij en zijn collega's beter te kunnen voorspellen welke oudercombinaties de gewenste chromosoomvarianten opleveren. Dit maakt het mogelijk om efficiënter en gerichter sterke aardappelrassen te ontwikkelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Zondag
    18° / 3°
    20 %
  • Maandag
    16° / 7°
    70 %
  • Dinsdag
    16° / 8°
    40 %
Meer weer