Storing kan wel even wachten bij batch milking

Het gaat hard met de verkoop van melkrobots. Volgens fabrikant DeLaval kiest 90 procent van de veehouders die op dit moment investeringen doet voor een melkrobot. Inmiddels gaan ook de grotere bedrijven met meer dan vierhonderd koeien overstag. Het is een nieuwe doelgroep voor het batch milkingprincipe; veel robots om de koeien groepsgewijs in relatief korte tijd te melken.

Voordelen zijn dat bestaande structuren van gebouwen intact blijven, er overzicht blijft met planbare arbeid en dat er met TMR (Total Mixed Ration) nog steeds een relatief goedkoop basisrantsoen aan het voerhek kan worden gevoerd. Dure lokbrok is niet meer nodig. Daarbij blijft weidegang in beeld.

DeLaval heeft wereldwijd ruim dertig batch milkingsystemen verkocht. Daarnaast verkoopt de fabrikant in het buitenland ook het AMR-systeem, de carrousel met meebewegende robotarmen. Deze is in Nederland niet te krijgen omdat dealers er te weinig klanten voor hebben om er een 24-uursservicenetwerk rond op te bouwen.

Het tegenovergestelde geldt voor het batch milking waar doorsneerobots de basis vormen en elke DeLaval-dealer dus aan kan sleutelen. Een van de drie Nederlandse batch milkingsystemen draait sinds 1 oktober van dit jaar bij de broers Johan en Willem Loonen in Merselo.

De Limburgse ondernemers melken 500 koeien en hebben 275 stuks jongvee en 250 hectare grond in gebruik. De boerderij levert ook groen gas op het aardgasnet via een Farmcubes-monovergister. Via zonnepanelen is het bedrijf zelfvoorzienend in stroom. Die stroom wordt daarnaast opgeslagen in een accucontainer.


Drie tanks van elk 40 kuub voor melk en koelwater.
Drie tanks van elk 40 kuub voor melk en koelwater. © Frits Huiden

De broers lieten onlangs elf robots in een U-vorm installeren in een nieuw gebouw. De bouw en installatie door de lokale dealer en elektriciens nam zo'n negen maanden in beslag. De VMS V310-robots melken een koe in krap 6 minuten en halen samen een capaciteit van 88 koeien per uur. Daarmee duurt een ronde met boxen krabben en schoonmaken zo'n 5 uur.

De koeien worden in groepen gemolken, zodat de wachttijd nooit veel langer is dan een uur. Sinds de overstap van de oude 22-stands carrousel naar de robots brengt Loonen de koeien driemaal daags naar de robots.


Geen opdrijfhek

Ondanks het gedwongen koeverkeer met centrale terugloopgang en wachtruimte is er geen opdrijfhek gemonteerd. Het zou te veel onrust geven onder de koeien en praktisch moeilijk haalbaar zijn door de U-vormige opstelling. Voordeel van de U-opstelling ten opzichte van een lange rij robots is dat deze minder ruimte inneemt. Daarbij is separatie vanuit de centrale gang voor droogzetten of klauwbekappen ook makkelijker in te bouwen.

Gemiddeld is voor batch milking een wachtruimte van 2 vierkante meter per koe nodig, waar de wachtruimte bij een conventionele melkstal 1,4 vierkante meter per koe is.


Na het bezoek aan een van de elf melkrobots lopen de koeien via een centrale gang met selectiepoorten weer terug naar hun eigen productiegroep.
Na het bezoek aan een van de elf melkrobots lopen de koeien via een centrale gang met selectiepoorten weer terug naar hun eigen productiegroep. © Frits Huiden

Alle robots zijn uitgevoerd met een eigen ventilator tegen warmte en vliegen en het RePro-systeem dat helpt bij vruchtbaarheidsmanagement en via het progesterongehalte kan analyseren of een koe tochtig of drachtig is. De robots hebben elk hun eigen vochtvanger, vacuümregulator en draaien verder op een centrale melkleiding, 20 centimeter dikke vacuümleiding, centrale software en reiniging.

Voordeel is dat de robots altijd onafhankelijk van elkaar door kunnen melken, ook als er een storing heeft. Dat haalt meer druk weg bij een dealer, dan bij een klant met één robot. Veel storingen die 's nachts optreden bij een batch milkingsysteem kunnen wachten tot de volgende morgen. Is een veehouder afhankelijk van één robot, dan wil hij dat deze direct weer draait.

De systeemsoftware is cloudbased, dus hoewel er altijd doorgemolken wordt, is er bij het uitvallen van het internet geen synchronisatie voor analyses meer mogelijk.


DeLaval: 'De elfde melkrobot is gratis'

Melkveehouder Willem Loonen heeft 350.000 euro geïnvesteerd in een nieuwe koeling met warmteterugwinning via een chiller. De restwarmte gaat onder meer naar de monovergister en vloerverwarming in de kalverstal. Daarnaast zijn er drie staande 40 kuubs opslagtanks. Twee voor het melken en een voor opslag van het gekoelde ijswater. Een prijs voor het totale project wil DeLaval niet noemen, maar de investering gaat richting 1,5 miljoen euro. 'Je kunt ervan uitgaan dat de elfde robot gratis is, gerekend met standaardtarieven van één robot.' Voordeel is dat de robots eenvoudig te leasen en per stuk te vervangen zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    10° / 4°
    30 %
  • Maandag
    11° / 9°
    10 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    10 %
Meer weer