Europese melkprijs ligt 20 procent hoger dan jaar eerder
De melkprijs in Europa lag in oktober gemiddeld 20 procent hoger dan in dezelfde maand in 2023. Dat blijkt uit de nieuwste Internationale Melkprijsvergelijking van ZuivelNL en European Dairy Farmers. Ten opzichte van september steeg de prijs met gemiddeld 1,37 euro (+2,9 procent) per 100 kilo melk.
De gemiddelde melkprijs bedroeg in oktober 48,93 euro per 100 kilo standaardmelk. Door een hogere vet- en eiwitwaardering stegen de melkprijzen bij vrijwel alle Europese zuivelondernemingen. Uitzondering is het Franse Sodiaal dat de melkprijzen stabiel hield. Van het eveneens Franse Danone kon de prijs niet vastgesteld worden, daarom is uitgegaan van de melkprijs van september.
De grootste prijsstijging was in oktober, met 3,77 euro, voor Saputo Dairy UK, gevolgd door het Belgische Milcobel (+3 euro). Een andere bovengemiddelde stijger is het Belgische Laiterie des Ardennes (LDA) waar melkveehouders er 2,75 euro bijkregen in oktober. Bij FrieslandCampina steeg de prijs met 2,37 euro en bij DMK Deutsches Milchkontor met 2,05 euro.
De melkprijs steeg het minst bij het Spaanse Capsa Food (+0,27 euro), het Franse Lactalis (+0,49 euro) en het Franse Savencia (+0,59 euro). Buiten Europa deed de melkprijs van het Nieuw-Zeelandse Fonterra een stapje terug (-0,16 euro). In de Verenigde Staten daalde de melkprijs voor klasse III-melk in oktober gemiddeld met 0,57 euro.
Melkaanvoer
De internationale melkprijsvergelijking gaat altijd in op de melkproductie. De Nederlandse melkaanvoer bleef in oktober met 1,6 procent achter ten opzichte van oktober 2023. Het tempo van de daling nam verder af.
Sinds september is de impact van het blauwtongvirus op de ontwikkeling van de melkaanvoer aan het afzwakken en lijken andere factoren, zoals derogatie, meer van invloed te zijn. Van januari tot en met oktober 2024 lag de Nederlandse melkproductie 2 procent onder het niveau van 2023.
De aanvoer van de melk in de Europese Unie als geheel nam in september met 0,1 procent af. In juli en augustus was de daling sterker. Het is opvallend dat de melkaanvoer in Polen in september voor het eerst in ruim twee jaar niet toenam, maar stabiliseert. In België en Duitsland was, net als in Nederland, een daling te zien. In Frankrijk zette de groei door. Ook in Ierland nam het volume toe, waardoor er een einde komt aan een lange periode van krimp.
Nieuw-Zeeland
Bij elkaar opgeteld ligt de totale Europese melkaanvoer over de eerste negen maanden van dit jaar 0,6 hoger dan in 2023. Het beeld in de andere, mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen bleef in september onveranderd. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer steeg fors (+4,1 procent). Ook de Australische melkproductie nam toe, maar minder sterk als in voorgaande maanden (+1,4 procent).
De Verenigde Staten noteerden opnieuw een lichte groei (+0,4 procent). De daling in Argentinië (-1,9 procent) en Uruguay (-1 procent) vlakt af. Het totale volume van de belangrijke zuivelexportetende landen lag tot en met september 0,1 procent hoger dan in dezelfde periode van 2023.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 5100M (SB) #25440
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 4066R (WD) #274711
Gebruikt, P.O.A.
-
T6030 Range Command ECO
Gebruikt, € 34.900
-
Vicon Schudder Fanex 804 (MG) #31330
Gebruikt, € 13.100
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Zondag10° / 4°30 %
-
Maandag11° / 9°10 %
-
Dinsdag10° / 7°10 %