Europese melkprijs stijgt in juli met 1,4 procent

De gemiddelde melkprijs in Europa is in juli met 62 cent gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat is een toename van 1,4 procent. Dat blijkt uit de nieuwste internationale melkprijsvergelijking van ZuivelNL en European Dairy Farmers (EDF).

Europese+melkprijs+stijgt+in+juli+met+1%2C4+procent
© Burt Sytsma

De gemiddelde melkprijs komt in juli uit op 45,35 euro per 100 kilo standaardmelk. De gemiddelde Europese melkprijs ligt in juli 8 procent hoger dan in juli vorig jaar. De stijging wordt vooral veroorzaakt door een betere uitbetaling van vet en eiwit. Bij vrijwel alle Europese zuivelondernemingen steeg de melkprijs in juli. Alleen de melkprijs van het Franse Danone daalde met 1,40 euro. De melkprijzen van het Belgische Milcobel, het Duitse Hochwald en het Finse Valio bleven in juli op gelijk niveau ten opzichte van een maand eerder.

De grootste stijging in de melkprijs kregen melkveehouders die leveren aan het Zwitserse Emmi (+5,19 euro), het Ierse Dairygold (+2,01 euro) en het Ierse Tirlan (+1,75 euro). Bij FrieslandCampina ging de melkprijs in juli met 24 cent omhoog.



De Europese melkproductie steeg in juni met 1 procent ten opzichte van juni vorig jaar, maar in Nederland is er juist een versnelling te zien van de daling van de melkproductie. In Nederland daalde de melkproductie in juli met 3 procent ten opzichte van juni 2023. De Nederlandse melkinzameling in juli bedroeg 1.148.430 ton, blijkt uit gegevens van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De Nederlandse melkproductie daalt al sinds september vorig jaar. Dit komt vooral door de afbouw van derogatie en door blauwtong bij runderen.

In de Europese Unie stijgt de melkaanvoer sinds februari van dit jaar. In Polen zette de groei in juni door met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Frankrijk realiseerde een sterke toename na een aantal maanden met nauwelijks groei. Duitsland liet opnieuw een lichte stijging zien. De daling in Ierland hield aan (-1 procent), maar was veel minder sterk dan in de maanden daarvoor. Per saldo steeg de EU-melkaanvoer in het eerste halfjaar van 2024 met 1 procent.


Wereldwijd in de min

Het beeld bij de andere, wereldwijd belangrijke zuivelexporterende landen veranderde niet in juni. De wereldproductie daalt. Uitzondering blijft Australië, waar de melkplas verder toenam (+3 procent). De daling in de Verenigde Staten zette door (-2 procent). Ook Nieuw-Zeeland noteerde een afname (-1 procent). De melkproductie in de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië (-7 procent) en Uruguay (-13 procent) bleef fors krimpen.

De zuivelmarkt wordt op dit moment flink gestimuleerd door de vraag naar room. Half augustus werd voor de notering van verse boter van ZuivelNL het record van april 2022 geëvenaard om vervolgens door te stijgen naar 780 euro per 100 kilo eind augustus.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    6° / -1°
    10 %
  • Zondag
    7° / 0°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    85 %
Meer weer