Gelderland verkoopt 13 hectare grond aan voedselbosboeren

Provincie Gelderland heeft 13 hectare grond bij Arnhem verkocht aan twee burgercoöperaties die het land verpachten voor een voedselbos en natuurakkerbouw. Het is de eerste keer dat twee van deze coöperaties samen grond kopen.

Gelderland+verkoopt+13+hectare+grond+aan+voedselbosboeren
© Aardpeer

De grond werd bij openbare inschrijving aangeboden met als voorwaarde dat de helft van het perceel open landschap blijft. De koop werd gegund aan een plan van vier jonge aankomende voedselbosboeren, die financieel worden gesteund door burgercoöperatie Aardpeer. De grond ligt in landschapspark Lingezegen in de regio Arnhem-Elst.

Op het aangekochte perceel komt een gevarieerd landschap: voedselbos afgewisseld met natuurvriendelijke akkers. Het viertal is als maatschap De Jonge Voedselbosboeren pachters van de grond. De andere burgercoöperatie die in het project stapte, Land van Ons, voert nog gesprekken voor de pacht van hun deel van het perceel.


Beste plan

'Wij hadden niet het hoogste bod, maar volgens de provincie wel het beste plan', zegt Wytze Walstra, een van de jonge boeren. Geen van de vier twintigers komt uit een agrarische familie. De financiële steun van de burgercoöperaties is dan ook een uitkomst om het bedrijf te kunnen beginnen.

'In november beginnen we met de aanplant van het voedselbos. Daarin komen appels en peren, maar ook walnoot en kastanje. We planten ook bomen die wat onbekend zijn, maar waarvan wij denken dat die in Nederland een toekomst hebben. Een grappige vind ik de Chinese mahonie. Die staat ook wel bekend als de Franse uiensoepboom, omdat de bladeren een beetje smaken naar uiensoep met gesmolten kaas', licht Walstra toe.


Hoogproductief

De bomen worden door elkaar, maar wel in rijen geplaatst, zodat de oogst met machines kan plaatsvinden. 'Het moet een hoogproductief systeem worden', verklaart Walstra. 'Dat is anders dan de meeste voedselbossen in Nederland, die op veel kleinere schaal werken. Het gaat er niet uitzien als een bos, maar ecologisch gezien wel functioneren als een natuurlijk bos. We hopen ook dat zich dezelfde dieren en natuurlijke bestrijders vestigen als in een bos.'

De aanpak helpt de vier voedselbosboeren om ook een serieuze boterham uit het bedrijf te halen. Want het is niet bedoeling dat ze in idealisme blijven steken. 'Daarom zijn wij blij dat we een stuk akkergrond hebben. Dat zorgt ervoor dat wij de eerste jaren een inkomen hebben. Pas na zes jaar kunnen we de eerste oogst van het voedselbos verwachten en in de tussentijd moeten we ook eten.'

Aardpeer, Samen voor Grond is een initiatief van stichting BD Grondbeheer, stichting Wij.land, stichting Herenboeren Nederland en Triodos Regenerative Money Centre. Het samenwerkingsverband geeft obligaties uit voor de aankoop van grond die in pacht wordt gegeven aan natuurvriendelijke boeren. Land van Ons is een burgercoöperatie. Met het ingelegde kapitaal koopt de coöperatie grond en verpacht dit aan een boer. Vrijwilligers en de pachtboer werken samen aan verduurzaming.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer