Deltares: geen aanwijzingen dat dinoterb is gebruikt door bollensector

Er zijn geen aanwijzingen dat de sinds 1998 verboden stof dinoterb, die in verschillende Noord-Hollandse wateren is aangetroffen, door bollentelers is gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van Deltares, dat nog geen bron kan aanwijzen voor de herkomst van dinoterb.

Deltares%3A+geen+aanwijzingen+dat+dinoterb+is+gebruikt+door+bollensector
© MOB

Het onderzoeksinstituut onderzocht de herkomst van dinoterb in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, nadat milieuactiegroep MOB eerder dit jaar aan de bel trok over te hoge gehaltes van de stof in oppervlaktewater. Daarbij werd de sierteeltsector expliciet genoemd als schuldige.

Dat leidde tot heftige reacties bij de bollensector, die stelde dat het middel überhaupt nooit is gebruikt of geleverd aan die sector. 'Hier moet een onderzoek komen dat laat zien waar dit middel vandaan komt. Voor veel telers is dit afschuwelijk', zei toenmalig KAVB-voorzitter Jaap Bond destijds. Dat onderzoek is nu dus verricht. Een bron voor dinoterb is niet gevonden. Meetfouten zijn ook niet vastgesteld.


Deltares beveelt het waterschap een aantal zaken aan. Zo wordt opgeroepen om te onderzoeken of uit het verleden mogelijk opgeslagen dinoterb in de waterbodem door beroering vrijkomt. Ook zou het waterschap steekproeven moeten nemen of dinoterb uit mogelijk industrieel of menselijk gebruik instroomt in de rioolwaterzuivering. Verder is extra analyse nodig zodra dinoterb in reguliere metingen wordt aangetroffen om mogelijke variaties in toekomstige metingen uit te sluiten.


Waterkwaliteit gezamenlijke opgave

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat met deze aanbevelingen aan de slag, zegt Jos Beemsterboer, portefeuillehouder integraal waterbeheer landelijk gebied bij het waterschap. 'De aanwezigheid van een verboden stof zoals dinoterb, jaren nadat de stof niet meer gebruikt is, maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is om met alle partijen te blijven werken aan de waterkwaliteit. Dat is een gezamenlijke opgave, waarbij het uitgangspunt wat ons betreft moet zijn: wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit', benadrukt hij.

'Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat onverminderd door met de aanpak van de Kaderrichtlijn Water en zet in op bronaanpak, het voorkomen van vervuiling en reductie. Daarnaast is een extra impuls voor waterkwaliteit in voorbereiding. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zal partijen hierbij nadrukkelijk aanspreken op hun rol', stelt Beemsterboer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 12°
    75 %
  • Donderdag
    14° / 12°
    95 %
Meer weer