Suikermais kent gemiddelde oogst met mooie, grove kolven
'De kolven van de suikermais zijn mooi aan de maat en de opbrengst is met zo'n 10 ton per hectare vergelijkbaar met voorgaande jaren.' Ondanks de late start van het groeiseizoen is directeur Linda de Regt van verwerkingsbedrijf Farm Pack niet ontevreden over de opbrengst van dit gewas.
Bij Farm Pack in het Zeeuwse Kapelle zijn het drukke tijden. De oogst van suikermais is op 10 augustus gestart en loopt door tot zeker half oktober. Binnen vier uur na het plukken worden de kolven gesneden en ingevroren voor de diepvriesmarkt.
'We hebben twee plukmachines, waarvan één vrijwel continu draait. De andere dient als back-up en gebruiken we voor percelen die verder van de fabriek liggen', vertelt De Regt. Naast suikermais worden bij Farm Pack ook uien en champignons verwerkt tot diepgevroren eindproducten of halfproducten voor de voedingsindustrie.
Voor de teelt van suikermais contracteert het Zeeuwse bedrijf jaarlijks zo'n 650 hectare land bij veelal gangbare akkerbouwers. Dit gebeurt voor het grootste deel op Zuid-Beveland en verder op Noord-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen.
De teelt van suikermais is financieel interessanter dan de teelt van tarwe
Zaaien en oogsten doet Farm Pack in eigen beheer om de aanvoerspreiding goed te plannen. Het bedrijf heeft zo'n veertig medewerkers in vaste dienst. In de periode van augustus tot en met oktober werken er nog eens net zoveel uitzendkrachten mee bij de verwerking. 'Suikermais verwerken vraagt veel handwerk en we draaien 24 uur per dag. Er zijn dus veel mensen nodig', verklaart De Regt.
Uitdagend jaar
De ondernemer omschrijft 2024 ook voor suikermais als een uitdagend jaar. Ze legt uit dat de meeste mais op kleigrond wordt geteeld en dat door de vele neerslag in het voorjaar de laatste percelen pas na de langste dag zijn ingezaaid. 'Het is spannend of ook die laatgezaaide mais goed van het land komt. We hebben tot dusver prima oogstweer. Maar later in het seizoen is meer kans op natte omstandigheden. En als het gaat vriezen is het afgelopen. Dan rijpt de mais niet meer af.'
Voor de oogstspreiding hanteert Farm Pack een inzaaischema met vroege inzaai op percelen die daarvoor geschikt zijn. In de planning worden de oogsttijdstippen uit elkaar getrokken met vroege, middenlate en late suikermaisrassen.
'We proberen zo vroeg mogelijk te zijn om op tijd met plukken te beginnen. Op ons areaal telen we zo'n zeven suikermaisrassen. Naast het moment van afrijpen, selecteren we rassen op aanleg van slechts één kolf per plant. Dat is een bewuste keuze omdat we voor verwerking en afzet mooie grove kolven nodig hebben', licht De Regt toe.
Concurrentie uit Oost-Europa
De akkerbouwers die suikermais op contract telen, krijgen uitbetaald op basis van de opbrengsten in tonnen. Volgens De Regt is de teelt financieel interessanter dan tarwe.
Vanuit concurrentieoverwegingen voor het contracteren van teeltareaal ergert De Regt zich er wel aan dat suikermais door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland niet is opgenomen op de lijst met rustgewassen voor de ecoregelingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. 'Het is daardoor lastiger om voor contracttelers en onszelf een goed saldo te realiseren. Het is ook nadelig voor de concurrentie met Oost-Europese suikermais.'
De diepgevroren suikermais is vooral bestemd voor export naar omringende landen in Noordwest-Europa. Farm Pack werkt met een eigen verkoopteam dat zich richt op de retail en foodservice. Voor komend seizoen verwacht De Regt geen gemakkelijke afzet. 'We kunnen momenteel niet veel meer vermarkten. Er is toch een flink aanbod ondanks het lastige groeiseizoen, en de concurrentie is straf'.
'In de toekomst hopen we de capaciteit in de fabriek nog uit te breiden', stelt de Farm Pack-directeur. 'Maar we zitten voor ons teeltareaal van 650 tot hooguit 680 hectare voorlopig even aan onze limiet.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
POTTINGER HIT 910 AZ
2010, P.O.A.
-
T7.315 Heavy Duty New Generation PLM12
Gebruikt, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
Weidesleep 5 meter
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %