'Het gaat om degene die zich het beste aanpast'

Vrijdag 20 september vond de jaarlijkse vergadering van de Cultuurgroep Fruitgewassen plaats. Voor de vruchtboomkwekerij is september een relatief rustige maand. We bereiden ons voor op het rooien en het afleverseizoen. Terwijl wij ons richten op deze voorbereidingen, zijn fruittelers volop bezig met hun oogst. Hun seizoen piekt nu.

%27Het+gaat+om+degene+die+zich+het+beste+aanpast%27
© Dirk Hol

Tijdens de vergadering kwam een aantal belangrijke onderwerpen naar voren. Een van de meest opvallende zaken is dat voor komende seizoenen 30 procent minder bomen beschikbaar zullen zijn. Dit tekort komt doordat in de afgelopen twee jaar veel minder kwekerij is aangeplant vanwege een mismatch tussen vraag en aanbod.

Nu zien we de gevolgen daarvan. De vraag naar bomen overstijgt het aanbod en er ontstaan tekorten. Op de lange termijn zal een nieuw evenwicht ontstaan, maar voor nu dwingt dit ons om na te denken over hoe we hiermee omgaan.

Een ander groot onderwerp is de toekomst van onkruidbestrijding. Waar we voorheen chemische middelen gebruikten, zien we nu een verschuiving naar schoffelen of zelfs elektrocuteren. Het zijn helaas wel nog steeds duurdere oplossingen dan het spuiten met herbiciden.

Mijn kinderen laten mij zien hoe belangrijk het is om te blijven leren

Han Fleuren, boomkweker in Koningslust (LB)

Zelf hebben we samen met een aantal andere bedrijven een elektrisch aangedreven agrimotor ontwikkeld voor de meerrijige onkruidbestrijding in hogere gewassen. Dat proces verliep niet zonder hobbels. Naast de vele regen, zorgden ook de gps-techniek en software voor uitdagingen. Maar uiteindelijk hebben we de kinderziektes weten op te lossen en lijkt het op een succes uit te draaien. Dit hebben we vooral te danken aan de toewijding van onvermoeibare medewerkers.

Deze ontwikkelingen zijn symbolisch voor de bredere uitdagingen waar we als sector mee te maken hebben. Zo stond ook een beleid vrij van aardappelmoeheid ter discussie. Verplicht houden of vrijwillig maken voor exporterende bedrijven? Waar een wil is, is een weg. We moeten ons voortdurend aanpassen, dat vergt creativiteit, ook in de regelgeving.

Ik merk dat ook ik moet veranderen. Als oudere hecht ik meer aan vertrouwde methodes. Gelukkig leer ik nu van de jongere generatie dat je moet openstaan voor nieuwe technieken en technologieën. Mijn kinderen laten zien hoe belangrijk het is om te blijven leren en innoveren. Dat is de enige manier om relevant te blijven in een snel veranderende wereld.

Tot slotte, vraag ik mezelf weleens af wanneer ik deze column door ChatGPT laat schrijven? Of zal ik dat al gedaan hebben? Wat denkt u? Het gaat er niet om wie de sterkste is, maar wie zich het beste kan aanpassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 14°
    85 %
  • Vrijdag
    18° / 11°
    50 %
  • Zaterdag
    16° / 12°
    80 %
Meer weer