Supermarkten moeten verpakking vrije-uitloopei aanpassen bij ophokplicht

Kippen in het gras en de benaming 'eieren van kippen met een vrije uitloop'. Volgens de Reclame Code Commissie is dit misleidende reclame tijdens de ophokplicht. Verschillende supermarkten moeten tijdens deze periode hun verpakking aanpassen.

Supermarkten+moeten+verpakking+vrije%2Duitloopei+aanpassen+bij+ophokplicht
© Peter Smit

De Europese Commissie bepaalde in november 2011 dat vrije-uitloopeieren ook tijdens een ophokplicht als vrije-uitloopeieren in de schappen mogen liggen. Toch vindt consumentenorganisatie Foodwatch dat tijdens het ophokken afbeeldingen met kippen in een weiland en termen als 'genieten van een vrije uitloop' misleidend zijn. Hier is immers geen sprake van.

Volgens Foodwatch onderscheiden de eieren zich in feite niet van de categorie scharreleieren, die voor een lagere prijs in de schappen liggen. De organisatie stapte daarop naar de Reclame Code Commissie.


De afgelopen weken heeft die commissie uitspraken gedaan in zaken die waren aangespannen tegen Plus, Lidl, Aldi en Wegman. Van die laatste worden de eieren verkocht bij Dekamarkt. Wegman verzorgt wel zelf de verpakking.


Misleidende promotie

Het EU-beleid voor de benaming van vrije-uitloopeieren tijdens de ophokplicht betekent niet dat de eieren als vrije-uitloopeieren mogen worden gepromoot, stelt de Reclame Code Commissie. Consumenten denken hiermee te vertrouwen op het feit dat de dieren daadwerkelijk buiten hebben gelopen, zeker wanneer dit met vrijwillige tekst wordt ondersteund.

Volgens de Reclame Code Commissie mag er tijdens de ophokplicht, buiten de door de EU vastgelegde naam van vrije-uitloopeieren, geen aanvullende reclame worden gevoerd die zou kunnen wijzen op vrije uitloop. Dit is ook niet toegestaan in de schappen. Aldi moet een onlinereclame voor vrije-uitloopeieren tijdens de ophokplicht aanpassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer