Geringer aanbod laat afzet vochtrijk veevoer dalen

De afzet van vochtrijke diervoeders in Nederland is in 2023 gedaald naar 5,24 miljoen ton. Ten opzichte van 2022 werd 4,5 procent minder product afgeleverd aan veehouders, meldt de vereniging van producenten en distributeurs van vochtrijke veevoeders Circular Feed association (CFa).

Geringer+aanbod+laat+afzet+vochtrijk+veevoer+dalen
© Jos Thelosen

Vrijwel alle producenten van vochtrijke veevoeders verkochten vorig jaar minder product, aldus CFa. Daarbij gaat het om de graan- en aardappelverwerkende industrie, zuivel- en suikerindustrie en fermentatie- en alcoholindustrie. Deze producenten brengen producten op de markt als stoomschillen, bierbostel, perspulp en tarwegistconcentraat.

De afzet van vochtrijk voer naar varkenshouders daalde met 4 procent naar 2,8 miljoen ton. De grootste daling deed zich voor bij biergist (-67 procent). Daarnaast waren vooral minder voorgebakken frites en aardappelzetmeel beschikbaar voor verkoop als veevoer. Wel waren er meer erwtenproducten en producten uit de verwerking van groenten en fruit.

Rundveehouders zagen het aanbod met 5 procent afnemen tot 2,43 miljoen ton. Zo was er sprake van een daling met ruim 10 procent in het aanbod van aardappelpersvezels. Daar stond een groter aanbod aan aardappelsnippers tegenover. De aanvoer van perspulp daalde met 3 procent naar 838.000 ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer