Syngenta meldt forse daling van omzet in 2024

Landbouwconcern Syngenta Group heeft in de eerste zes maanden van 2024 een gezamenlijke wereldwijde omzet gerealiseerd van 14,5 miljard dollar (13 miljard euro). Dat is 17 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Syngenta+meldt+forse+daling+van+omzet+in+2024
© Syngenta

De lagere omzet schrijft Syngenta onder meer toe aan de aanhoudende voorraadafbouw in de diverse afzetkanalen. Dit lijkt een gevolg van de hogere rentestanden en de lagere inkomens van boeren. Distributeurs en retailers gaan daarom nog meer just in time producten bestellen en inkopen. Behalve de daling van de omzet noteert Syngenta ook een daling van de winst voor het betalen van rentekosten, belastingen en afschrijvingen (ebitda) met 36 procent tot 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro).

Vooral in de tweede kwartaal van 2024 vallen de financiële resultaten van Syngenta wereldwijd tot dusver tegen in vergelijking met het vorige jaar. Voor de rest van dit jaar verwacht Syngenta een stabilisering van de eigen marktpositie en een verbetering van de winstcijfers. Voor de lange termijn blijft het concern verder fors investeren in onderzoek en ontwikkeling en innovaties voor ondersteuning van de concurrentiepositie.


Ongunstige weersomstandigheden

Bij de bedrijfsonderdelen daalde de omzet van Syngenta Crop Protection en gewasbeschermingsbedrijf Adama in de eerste helft van 2024 met respectievelijk 21 procent tot 6,2 miljard dollar (5,6 miljard euro) en 16 procent tot 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro). Met uitzondering van China zijn de verkoopcijfers voor gewasbeschermingsmiddelen in alle andere belangrijke markten lager dan vorig jaar door onder meer ongunstige weersomstandigheden in Brazilië, West-Europa en de Verenigde Staten.

Voor Syngenta Zaden wordt een voorlopige omzet voor het eerste halfjaar gerapporteerd van 2,4 miljard dollar (2,1 miljard euro). De omzetdaling van 4 procent is vooral te wijten aan tegenvallende verkoopcijfers van zaaizaad voor veldgewassen in delen van Zuid-Amerika en in Azië, het Midden-Oosten en Afrika. In Noord-Amerika en China en Brazilië is wel meer zaaizaad verkocht. Verder steeg de verkoop van groentezaden met 8 procent en bloemenzaad met 3 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
Meer weer