Europese melkprijzen stijgen door in juni

De berekende Europese voorschotmelkprijzen komen in juni uit op gemiddeld 44,73 euro per 100 kilo standaardmelk. Dit is een stijging van 63 cent, oftewel 1,5 procent ten opzichte van mei 2024. In april was de gemiddelde melkprijs met 44,03 euro nog 7 cent lager dan mei.

Europese+melkprijzen+stijgen+door+in+juni
© Nieuwe Oogst

Dat komt naar voren bij de Europese melkprijsvergelijking van ZuivelNL in opdracht van de European Dairy Farmers (EDF). Die signaleert in juni overwegend stijgende melkprijzen, meestal door een hogere waardering voor vet en eiwit.

Vooral in Noordwest-Europa zijn hogere melkprijzen te zien. Uitzondering is Finland, waar Valio de melkprijs gelijk houdt aan die van mei. Elders zijn de prijzen stabiel of ze dalen licht. Alleen de Spaanse zuivelonderneming Capsa Food en het Franse zuivelconcern Savencia laten een daling zien van respectievelijk 25 cent en 29 cent. De daling bij Capsa Food is het gevolg van hogere kosten en Savencia verlaagt de basisprijs. Wel is deze nog 1,40 euro per 100 kilo boven het niveau van januari.



Bij de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel is de melkprijs 1 euro hoger dan in mei. De coöperatie heeft over 2023 geen nabetaling uitgekeerd. Ook bij het Belgische Laiterie des Ardennesis de melkprijs voor juni hoger, met 75 cent.

Deutsches Milchkontor (DMK) plust zelfs 1,03 euro per 100 kilo melk. Voor Hochwald is er een hogere melkprijs in juni van 1 euro per 100 kilo. De prijs van Arla stijgt 50 cent. In Frankrijk zijn er voor zowel Danone als Lactalis lichte plusjes van 2 cent. Het eveneens Franse Sodiaal betaalt zelfs 97 cent per 100 kilo melk meer uit.


Vette plus Saputo

Het Britse Saputo Dairy realiseert voor juni een stijging in de melkprijs van 2,15 euro. Daarmee is het een van de sterkste stijgers. Dit komt vooral door een hogere prijs voor vet en eiwit; 20 procent is te wijten aan een koerseffect van de pond die duurder werd.

De stijging met 50 cent voor het Ierse Dairygold komt helemaal door een hogere prijs voor vet en eiwit. Diezelfde oorzaak leidt tot een stijging van 1 euro voor het eveneens Ierse Tirlan en de 1,51 euro per 100 kilo voor Kerry Agribusiness. Voor het Nederlandse FrieslandCampina leidt die hogere waardering van vet en eiwit tot een plus van 47 cent. Net als bij Milcobel was ook hier geen nabetaling over 2023. Het eerste halfjaar van 2023 verliep een stuk gunstiger, zo werd onlangs bekend. Voor dit jaar lijkt er een nabetaling in te zitten.


De melkprijs bij het Zwitserse Emmi, die niet meetelt in de Europese prijsvergelijking, is de plus van 5,65 euro per 100 kilo vooral het gevolg van het wegvallen van de seizoenskorting, terwijl ook de koersontwikkeling van de Zwitserse frank in positieve zin een duit in het zakje doet.

Het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra plust omgerekend 1,40 euro per 100 kilo. Eind mei werd de eerste melkprijsvoorspelling voor het nieuwe seizoen gedaan. Dit is 8 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milk solids, omgerekend 34,67 euro per 100 kilo melk met 4,20 procent vet en 3,40 procent eiwit. Over het melkprijsjaar 2022-2023 werd een dividend uitgekeerd van 0,5 Nieuw-Zeelandse dollar per geleverde kilo milk solids. Dit is 2,17 euro per 100 kilo melk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer