Nedato betaalt in pool 2023 Agria 5 euro hoger uit dan Fontane

Aardappelhandelshuis Nedato betaalt voor fritesaardappelen van 2023 in de pool zonder voorverkoop 33 euro per 100 kilo. Telers met dagprijzen kregen gemiddeld 38 euro uitbetaald en telers met klikcontracten realiseerden gemiddeld 34,45 euro per 100 kilo. Een akkerbouwer die zijn aardappelen verkocht voor een vaste prijs, krijgt 23,50 euro per 100 kilo uitbetaald.

Nedato+betaalt+in+pool+2023+Agria+5+euro+hoger+uit+dan+Fontane
© Rein Geleijnse

Deze gemiddelde prijzen van teeltseizoen 2023 maakte Nedato woensdag bekend tijdens zijn ledenvergadering. Voor fritesaardappelen hanteert de coöperatie het Nedato Flex Systeem waarbij telers de keuze hebben uit vier verschillende prijsvormingssystemen: pool zonder voorverkoop, kliksysteem, dagprijzen en vaste prijzen. Pool zonder voorverkoop en dagprijzen vormen de vrij te prijzen aardappelen. Deze hebben een looptijd van september tot juli.

Nedato heeft besloten om de pool later uit te betalen dan gebruikelijk. Telers kregen half juni een voorschot van 30 euro per 100 kilo uitbetaald. Donderdag volgt een nabetaling. Volgens het handelshuis is de laatste jaren de waardering van nog te verkopen aardappelen lastiger en onzeker. Vandaar de keuze om te splitsen in uitbetaling.

Fontane en Agria hebben samen het grootste volume aardappelen bij Nedato. Het verschil tussen de Fontane-groep en de groep met Innovator, Markies en Lady Anna was dit jaar 2 euro per 100 kilo. Agria gaf extra mogelijkheden. Daarom is voor dit ras in de pool 5 euro per 100 kilo meer uitbetaald dan Fontane.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer