SPNA stapt in onderzoeksproject duurzame akkerbouw

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) is deelnemer aan het internationale vierjarige onderzoeksproject voor de akkerbouw 'Systemic Innovations with Multiple performance evaluated in ON-farm Experimentations' (Simone). De nadruk in het project ligt op het testen van nieuwe technieken en systemen op praktijkschaal.

SPNA+stapt+in+onderzoeksproject+duurzame+akkerbouw
© Frits Huiden

Binnen het onderzoeksproject is onkruidbeheer met minder gebruik van chemische middelen een van de aandachtsgebieden. Daarnaast wordt gekeken naar plantenvoeding in relatie tot de bodemvruchtbaarheid en gewasontwikkeling in relatie tot klimaatverandering.

SPNA, het onderzoeksbedrijf voor de noordelijke kleischil, richt zich in Simone op verlaging van de inzet van chemische middelen in de teelt van zaaiuien en op innovaties bij de loofdoding in de pootgoedteelt.

Het project werd in februari 2024 in het Franse Nancy officieel gestart. De onderzoeken lopen vier jaar en het budget bedraagt 5,4 miljoen euro. Simone is een samenwerking tussen Munster Technological University (Ierland), Agroscope (Zwitserland), Inagro (België), Hiphen (Frankrijk) en Les Décompacté·e·s de l'ABC (Frankrijk).

Vanuit België participeren CRA-W (Waals Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek) en Hogeschool VIVES. Vanuit Nederland zijn Van den Borne Aardappelen en SPNA betrokken. Ook Duitsland heeft met Bionales aansluiting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer