Turken pleiten voor eisen aan Europese kebab

De 'International Doner Kebab Association' in Instanbul heeft bij de Europese Unie een aanvraag ingediend om döner kebab als Nationaal Turks cultureel erfgoed te zien. Daarmee mikt de vereniging op een beschermde status. Ze wil dat strenge eisen worden gesteld aan het product.

Turken+pleiten+voor+eisen+aan+Europese+kebab
© Pixabay

De vereniging wil dat een lijst aan eisen wordt ingesteld voor de samenstelling, smaak en bereidingswijze van de kebab. Kip en kalfsvlees moeten van de ingrediëntenlijst. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, moet alle kebab die in de Europese Unie (EU) wordt geserveerd aan die strenge eisen voldoen. Overtredingen kunnen strafrechtelijke gevolgen hebben, meldt het Duitse Radio Energy.

De traditionele döner is al door de vereniging geregistreerd als landelijk erfgoed. Nu wil het Turkse ministerie van Cultuur zich ervoor inspannen om de döner kebab bij Unesco als internationaal cultureel erfgoed geregistreerd te krijgen. In dat kader ligt ook de aanvraag bij de EU.

Met de erfgoedstatus wil de associatie de kwaliteit van de de döner kebab waarborgen en voorkomen dat het onder meer in de EU een goedkoper product wordt. Producten die niet aan de eisen voldoen, moeten een andere naam krijgen.


Duitse kebab is anders

Volgens Duitse kebabproducenten heeft het product weliswaar een Turkse oorsprong, maar is het door immigranten verder ontwikkeld en al jaren onderdeel van de Duitse cultuur. De kebab met pitabrood, sauzen en salade is een Duitse uitvinding. De eerste Duitse kebab werd in 1973 geserveerd in Berlijn. Deze bestaat in het algemeen niet uit lamsvlees, maar uit pluimvee- en/of kalfsvlees. Hierdoor moeten andere regels voor dit product gelden, vinden de kebabproducenten.

Daarbij hebben de extra eisen tot gevolg dat veel Duitse kebabzaken hun deuren moeten sluiten. Dit veroorzaakt dan ook een forse daling van de afzet van kip en kalfsvlees. Duitsland telt meer dan 18.000 kebabzaken, de jaarlijkse döner- omzet in dat land is zo'n 7 miljard euro.

De kebab die in Nederland wordt geserveerd is dezelfde als in Duitsland. Vaak is het vlees in kebabzaken ook uit dat land afkomstig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 12°
    35 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    70 %
  • Woensdag
    19° / 11°
    40 %
Meer weer