Witlofprijs zakt in België net onder 2 euro per kilo

De gemiddelde witlofprijs op de Belgische veilingen is vorige week naar 1,91 euro per kilo gezakt. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT).

Witlofprijs+zakt+in+Belgi%C3%AB+net+onder+2+euro+per+kilo
© Kimberly Bakker

Op een iets zwakkere periode in april na ligt de prijs al maanden ver boven het niveau van de afgelopen jaren. De natte omstandigheden dit voorjaar en de daaruit voorvloeiende geringere concurrentie van andere groenten liggen daaraan ten grondslag. Daarnaast speelt mee dat telers minder pennen hebben om op te zetten, zodat de productie kleiner uitvalt.

Het komt wel eens vaker voor dat de prijs van witlof rond de 2 euro per kilo ligt. Maar dit jaar ligt de gemiddelde prijs sinds de jaarwisseling zelfs net boven dit niveau met 2,04 per kilo. Daarmee ligt de prijs zo'n 70 cent per kilo hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.



Ook de andere jaargangen kunnen niet tippen aan het prijsniveau van dit jaar. Het jaar 2020 komt nog het dichtst in de buurt met 1,45 euro per kilo in de eerste dertig weken van het kalenderjaar. Normaal gesproken ligt het prijsniveau in deze periode net boven 1 euro per kilo, valt op te maken uit de VBT-cijfers.


Nederlandse veilingen

Klokprijzen van de Nederlandse veilingen zijn er niet of nauwelijks. De klok van The Greenery leverde in dat opzicht voor de sortering kortgrof wat uitschieters op die in de afgelopen weken varieerden van 2,69 euro eind mei tot 63 cent per kilo op 30 juli, blijkt uit prijsinformatie van Groenten & Fruit.

In de supermarkten schommelen de prijzen deze week voor losse witlof in het algemeen zo rond de 3,08 euro per kilo. Bij verpakte witlof variëren de prijzen sterker en op een aanzienlijk hoger niveau. Supermarkt Plus rekent deze week voor verpakte witlof 500 gram 2,39 euro, ofwel 4,78 euro per kilo. Jumbo rekent voor dezelfde hoeveelheid 3,98 per kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer