Zo verminder je hittestress bij koeien

Hittestress bij melkvee wordt een steeds groter probleem. Tijdens de door VKON georganiseerde bijeenkomst 'Verminderen van hittestress bij koeien' op melkveebedrijf Lenferink in het Overijsselse Geesteren kregen boeren tips om hiermee om te gaan.

Melkveehouder Bert Lenferink heeft verschillende maatregelen genomen tegen hittestress. Ventilatie, toevoegingen in het voer om de weerstand te verhogen en hittestress te voorkomen, het voer verser houden en aanpassingen aan de drinkbakken zijn enkele maatregelen die hij toepast.

Rob Rutgers, technisch specialist bij ForFarmers, licht toe waarom dit zo belangrijk is. 'Koeien reguleren warmteproductie door minder te eten. De drogestofopname gaat dan omlaag. Het belangrijkste is dat het rantsoen vers is. Probeer je beste en smakelijkste ruwvoer te bewaren voor de zomer. Want dat is de moeilijkste tijd voor koeien. Als ze minder eten, bestaat het risico op pensverzuring.'


Verkoeling en water

Ook verkoeling en water zijn belangrijk. 'De wateropname stijgt flink. Koeien kunnen van 130 liter water naar 200 liter water per dag gaan', zegt Rutgers. Alle signalen die duiden op hittestress en de maatregelen die veehouders kunnen nemen, staan op de onlangs ontwikkelde Stalkaart Hittestress Melkvee. 'Let bijvoorbeeld goed op veranderend gedrag en melkproductie', zegt onderzoeker Brigitte de Bruijn van Wageningen Livestock Research.

'Ik zie natuurlijk graag dat het goed gaat. Dan staan de koeien mooi aan het voerhek en rustig herkauwend in de box', wijst Lenferink naar zijn koeien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer