Regen en kou drukken productie groenvoederdrogerijen

De drogerijen die bij de Nederlandse Vereniging van Groenvoederdrogerijen (VNG) zijn aangesloten, hebben tot en met eind juni in totaal 24.358 ton groenvoer geproduceerd. Dit is ruim 3.000 ton minder dan de 27.624 ton die in dezelfde periode in 2023 werd geproduceerd. De oorzaak ligt in het natte en koude voorjaar.

Regen+en+kou+drukken+productie+groenvoederdrogerijen
© Nieuwe Oogst

VNG-voorzitter Eiko Jan Duursema geeft aan dat het drogen van gras op een vergelijkbaar niveau ligt als vorig jaar. Er wordt vooral minder luzerne gedroogd. Dit uit zich in lagere productiecijfers voor de drogerijen van Abbekerk (-18 procent), Kortgene (-12 procent) en Oostwold (-20 procent).

Volgens Duursema zorgen de afgelopen frisse maanden voor een mindere groei van luzerne. 'Zowel de eerste als de tweede snede van luzerne is achtergebleven. Dat uit zich ook in deze cijfers. Toch ben ik over het hele jaar gezien positief. Ik verwacht nog een inhaalslag, waardoor de cijfers van vorig jaar worden geëvenaard.'

De voorzitter van VNG meldt dat dit ook deels komt door het areaal van luzerne, dat is gegroeid van 7.000 hectare in 2023 naar 11.000 hectare dit jaar.




Sluiten van drogerij

De grasdrogerij van Ruinerwold heeft een stijging doorgemaakt van ruim 24 procent. Dit komt mede door de sluiting van de drogerij in Opende eind 2023. Vorig jaar werd in deze periode door beide locaties in totaal 4.347 ton geproduceerd. Dat is beduidend meer dan de 3.340 ton in alleen Ruinerwold.

'Boeren kiezen bij de eerste snede vooral voor de eigen ruwvoerpositie. Vanwege de hoge energiekosten staan de drogerijen op natte dagen stil. We opteren daarmee voor droog maaien en wiersen. Als het langdurig natter wordt, leggen we de drogerijen stil', geeft Duursema aan.

Hierdoor wordt ook minder gras gedroogd. 'We hebben een staffel dat het drogen van nat gras duurder is. Dat maakt het voor boeren ook minder interessant.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer