Weaving GD3001M weeft zaad in de bodem
De Weaving GD3001M is een machine die het zaad als het ware in de grond weeft. De machine is in Duitsland en Engeland populair. Voor Nederland is deze nieuw. Vorige week dinsdag was er een demonstratie bij biologisch melkveehouder Felix Huntjens in het Limburgse Schin op Geul.
'We zijn al langer bezig met systemen om zonder ploegen gewassen te telen', zegt landbouwadviseur Stefan Muijtjens. 'Niet alleen omdat we in Limburg werken met niet-kerende grondbewerking, maar ook omdat bij dit systeem constant de bodem wordt bedekt. Hierdoor krijgt onkruid geen kans.'
Als voordeel van het niet toepassen van de grondbewerking noemt Muijtjens het lager brandstofverbruik en het intact houden van de bodemlaag. 'Dat laatste is weer goed voor het bodemleven.' De machine wordt in Duitsland en Engeland toegepast. Dat geldt ook voor Frankrijk.
Andere methode
Opvallend daarbij is het volgens de landbouwadviseur dat de zaaimethode anders is dan traditionele doorzaaimethodes. 'Daar duwen schijven de zoden wat uit elkaar, leggen het zaad ertussen en duwen het gat weer dicht. Dit systeem tilt het gewas iets op en legt het zaad er onder. Zo weeft de Weaving als het ware het zaad in de bodem.'
Dit kan bijvoorbeeld ook bij gras of bij mais, zegt Muijtjens. 'Stel dat je mais hebt met onderzaai, dan kun je na de maisoogst wikke en rogge in het vanggewas zaaien en daarna weer mais.'
Luzerne
Bij Huntjens werd gekozen voor luzerne. 'Dit zaad was wit geënt, waardoor het gemakkelijk is terug te vinden. Dat is lastiger met bruin zaad in bruine grond. Het gaat hier puur om de demonstratie', benadrukt de landbouwadviseur.
Een ander voordeel is dat de zaaimachine op verschillende dieptes kan zaaien. 'Het zijn eigenlijk twee zaaimachines in elkaar verstrengeld. Zo kun je bijvoorbeeld twee zaden op verschillende dieptes zaaien of meststof of biostimulant in de ene bak en zaaizaad in de andere', legt Muijtjens uit.
Kosten
Nederlandse loonwerkers tonen nog weinig belangstelling voor de Weaving. 'Het is een relatief nieuwe machine, die met tegen een prijs van tussen de 100.000 euro en 150.000 euro wel wat kost. Eerst moet er vanuit klanten voldoende vraag zijn, wil een loonwerker deze aanschaffen. Wel zijn er loonwerkers in België die dit type machine hebben', zegt de landbouwadviseur.
Verwacht Muijtjens de machine ook in Nederland? 'De machine zaaide netjes. We waren zeker tevreden. Daarbij biedt het systeem zonder ploegen en zonder glyfosaat zeker perspectief voor de Nederlandse landbouw op percelen zonder verdichting', antwoordt hij.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
SOLIS SOLIS 26
2022, € 10.500
-
Massey Ferguson 7716-S
2019, € 79.500
-
John Deere 328A achtermaaier met kneuzer
2012, P.O.A.
-
Stiga PARK 300
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %