Wateroverlast leidt tot geelverkleuring suikerbieten
Door de vele regen van de afgelopen tijd is op veel plekken de grond verzadigd. Volgens bieteninstituut IRS hebben in delen van het land suikerbieten kort of lang in of zelfs onder water gestaan. Dat heeft gevolgen voor de ontwikkeling van het wortelstelsel en de opname van voedingsstoffen, waardoor geelverkleuring van het blad kan optreden.
Door gebrek aan zuurstof stopt de groei van suikerbieten, krijg het blad een steile stand en begint het geel te verkleuren. Wanneer de grond verzadigd raakt met vocht, verdwijnt zuurstof uit de bodem en kunnen haarwortels zwart verkleuren en afsterven, meldt IRS. Hierdoor worden nutriënten niet goed meer opgenomen.
Volgens het bieteninstituut kunnen kleine planten ook insnoeren op de grens van lucht en grond. Het hypocotyl, het deel van de stengel binnen een kiemplant dat zich onder de zaadlobben bevindt, verkleurt zwart op die plek. Als het water binnen enkele dagen wegzakt, vormt de plant vaak veel nieuwe witte haarwortels.
Hierdoor ontstaat een bossig wortelstelsel. Nutriënten kunnen door de regen dan vaak wel naar diepere lagen worden verplaatst. Maar in veel gevallen ontwikkelt het wortelstelsel voldoende diep om deze voedingsstoffen later nog op te nemen.
Extra stikstofgift heeft geen zin
Het heeft volgens IRS in ieder geval geen zin om extra stikstof te geven. Want zodra het droger wordt, komt dit nutriënt in de grond weer beschikbaar voor het gewas. Een aanvullende gift leidt dan tot een hogere stikstofopname. Dat drukt vervolgens het suikergehalte en zorgt voor een hoger amino-stikstofgehalte.
Daarnaast wijst IRS naar een eerder onderzoek op zandgrond, waar het effect van bijbemesten na hevige regenval in mei de financiële opbrengst niet verhoogde. Dit leidt alleen tot het stimuleren van de bladgroei. Dat lijkt voor het oog gunstig, maar is het niet voor het saldo.
Groeiremming door afsterven haarwortels
Suikerbieten kunnen, in tegenstelling tot andere gewassen, vaak wel een paar dagen in het water staan. Wel treedt er groeiremming op door het afsterven van haarwortels bij zuurstofloze omstandigheden, maar dat herstelt zodra het water wegzakt.
IRS geeft aan dat het niet precies is te zeggen hoe lang de grond verzadigd kan zijn voordat planten wegvallen. In het najaar kan een biet na een week in het water te hebben gestaan nog overleven. Toch is een vlotte afwatering essentieel.
Schoffelen om bieten weer van zuurstof te voorzien en de groei te stimuleren heeft geen zin, stelt het bieteninstituut. Het is wel effectief als de grond bij het drogen niet openbreekt. Dan kun je door te schoffelen de verslempte laag scheuren.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson - 7480 Dyna VT
2011, € 37.500
-
Case IH PUMA 260 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
-
Evers WEHLS met buizen rol.
Gebruikt, € 2.250
-
Claas Arion 430 cis
2011, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %