Nederland valt buiten top 3 van tomatenproducenten in EU

Nederland was in 2023 met 726 miljoen kilo na Spanje, Italië en Polen het vierde productieland voor tomaten in de Europese Unie (EU).

Nederland+valt+buiten+top+3+van+tomatenproducenten+in+EU
© Twan Wiermans

Daarmee verdringt Polen ons land uit de top 3 van meest producerende tomatenlanden in de EU. Jarenlang was Nederland de nummer 3 na Spanje en Italië. De Nederlandse tomatenproductie daalde de afgelopen vijf jaar van 910 miljoen kilo naar 726 miljoen kilo op een areaal van 1.771 hectare in 2023. Poolse telers oogstten vorig jaar bij elkaar 817 miljoen kilo tomaten die bestemd zijn voor de versmarkt.

Dit blijkt uit een factsheet met cijfers over de teelt van tomaten in de EU en in Nederland die GroentenFruit Huis onlangs publiceerde op basis van productie- en consumptiecijfers uit 2023 van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek en Eurostat.



Van de in Nederland geproduceerde tomaten bestaat 31 procent uit grove tot middelgrove trostomaten, bij 16 procent gaat het om ronde tomaten, bij 13 procent om cocktail trostomaten en bij 13 procent om tros cherrytomaten. Het aandeel biologische geteelde tomaten is in Nederland 2 procent.


Afzetaandeel Duitsland 35 procent

In totaal is vanuit Nederland voor 965 miljoen kilo aan tomaten verkocht. Naast de eigen productie betreft dit ook doorvoer van importtomaten. De binnenlandse afzet was in 2023 zo'n 10 procent van de totale aanvoer. Belangrijkste exportlanden zijn Duitsland met een aandeel van 35 procent en het Verenigd Koninkrijk en Italië met respectievelijk 16 en 7 procent. Van alle in Nederland geproduceerde en verkochte tomaten voldoet 69 procent aan de normen van On the way to PlanetProof.

De jaarconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland berekent GroentenFruit Huis op 5,4 kilo. Nederlandse consumenten blijven daarmee flink achter bij de consumenten in Duitsland, Frankrijk en Italië die in 2023 gemiddeld per persoon 8,6 tot 8,7 kilo tomaten kochten. In Nederland zijn trostomaten met een aandeel van 36 procent het populairst. Verder kopen gezinnen met kinderen en met hoge inkomens de meeste tomaten en is het aandeel snoeptomaten in deze categorie het hoogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 11°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 12°
    60 %
Meer weer