Nieuwe Energiewet biedt kansen voor kleine elektriciteitsproducent

De nieuwe Energiewet, die de bestaande en oude elektriciteit- en gaswetgeving gaat vervangen, is deze week met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer. Met de nieuwe regelgeving komen er meer mogelijkheden voor bedrijven om zelf elektriciteit te verkopen. Ook wordt netcongestie aangepakt.

Nieuwe+Energiewet+biedt+kansen+voor+kleine+elektriciteitsproducent
© Dirk Hol

De nieuwe Energiewet vervangt en moderniseert de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998. Bestaande regels worden verhelderd en versimpeld en onnodige verschillen tussen regels voor gas en elektriciteit verdwijnen. De nieuwe regels sluiten bovendien beter aan bij het energiesysteem van de toekomst, met meer duurzame lokale energieproductie, opslag en flexibiliteit. Daarmee moet de nieuwe wet ook beter aansluiten bij de behoeften van boeren en tuinders.

Het wetsvoorstel biedt meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken, bijvoorbeeld door bestaande ruimte op het net slimmer en flexibeler te kunnen gebruiken en meer mogelijkheden te bieden voor gezamenlijk gebruik van een aansluiting, het zogeheten cable pooling.


Verder creëert de wet nieuwe mogelijkheden voor mensen en bedrijven om zelf actief te worden op de energiemarkt, bijvoorbeeld via energiegemeenschappen die de door leden geproduceerde elektriciteit verkopen en leveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 13°
    65 %
  • Zondag
    17° / 11°
    50 %
  • Maandag
    15° / 14°
    70 %
Meer weer