Melkprijzen gangbaar en biologisch zitten in de lift

Met een lichte plus voor zowel de gangbare als biologische melkprijs en de positieve zuivelnoteringen van de afgelopen weken lijkt de stemming op de zuivelmarkt positief. De aanvoer is beperkt ten opzichte van eerdere jaren.

Melkprijzen+gangbaar+en+biologisch+zitten+in+de+lift
© Twan Wiermans

Vorige week steeg de garantieprijs van FrieslandCampina van juni voor gangbare melk met 50 cent ten opzichte van mei. Hierdoor kwam deze op 47,75 euro per 100 kilo. De biologische melkprijs steeg zelfs met 75 cent naar 57,25 euro per 100 kilo melk.

Arla verhoogde de voorschotmelkprijs voor zowel conventioneel als biologisch met 50 cent, waardoor deze op respectievelijk 45,62 euro en 55,72 euro per 100 kilo uitkomt.

Begin deze week maakte A-ware de melkprijs voor juni bekend. Deze ligt 1,1 euro per kilo hoger dan die voor mei. De gemiddelde gewogen werkelijke melkprijs komt daarbij op 50,21 euro. A-ware heeft verschillende programma's waar ook andere melkprijzen bij horen. De gewogen melkprijs is wat de boeren gemiddeld beuren. Ook de biologische melkprijs stijgt met 1,1 euro naar 60,05 euro per 100 kilo.



Bij Eko-Holland komt er 50 cent per 100 kilo boven op de biologische melkprijs. Die komt nu uit op 61 euro per 100 kilo. Volgens voorzitter René Cruijsen komt dit doordat het aanbod van biologische boerderijmelk met 5 tot 10 procent is gedaald. 'Koeien kunnen niet naar buiten en het gras is door de regen gegroeid. Dat is niet smakelijk. Wel zijn de regionale verschillen groot. Vooral in het zuiden en westen valt het niet mee.'

Verder ziet Cruijsen dat de vraag aantrekt: 'Je merkt dat de versmarkt op dit moment beter is.' Terwijl de prijsverhoging voor de gangbare melk bij FrieslandCampina wordt veroorzaakt door zowel een hogere waardering van vet en eiwit, kiest A-ware ervoor om alleen de waardering voor vet te verhogen.


Plus voor boterprijs

Dat is niet helemaal verwonderlijk, omdat in mei bij de officiële zuivelnoteringen de notering voor boter sterk is gestegen, van 585 euro naar 668 euro vorige week. Volgens ZuivelNLkomt dit doordat kopers inzien dat het aanbod minder groeit dan verwacht. Aanvankelijk waren zij afwachtend, omdat ze de prijzen te hoog vonden. Ook de noteringen van volle- en mageremelkpoeders nemen toe, hoewel minder sterk dan van boter.

De melkaanvoer in Europa neemt licht toe. In Nederland is er een krimp van het aantal kilo's melk als gevolg van de blauwtonguitbraak van vorig jaar en de afbouw van de derogatie.

Een aantal veehouders neemt vanwege de hoge mestafzetkosten eerder afscheid van het melkvee. In de eerste 21 weken van dit jaar werden er in ons land wekelijks 750 runderen meer geslacht dan in dezelfde weken in 2023.


Dit leidt ertoe dat in de eerste vier maanden van dit jaar 1,2 procent minder melk is geleverd. In april was dit 1,4 procent in kilo's melk. doordat het vetpercentage 0,05 procent lager lag dan in april 2023 is dit 2,4 procent minder kilo's vet.

In de wereld wordt ook niet geweldig gemolken. Zo blijft de Verenigde Staten dit jaar tot nu iets achter bij vorig jaar. In Argentinië gaat het om een daling van 15 procent. Per saldo is er in het eerste kwartaal door de belangrijke exporterende landen 0,6 procent meer melk geleverd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer