Europese boeren roepen op tot reëel en boervriendelijker landbouwbeleid
Het waren niet de duizenden boeren waar mede-organisator Bart Dickens, voorzitter van de Belgische tak van Farmers Defence Force (FDF), op had gerekend. Desondanks kwamen honderden boeren uit heel Europa samen in Brussel om hun ongenoegen over het Europese landbouwbeleid kenbaar te maken.
De sfeer in het Atomiumpark, naast het gelijknamige bouwwerk, is gemoedelijk. Er wordt muziek gedraaid en zo nu en dan wordt vuurwerk afgestoken of loeit een alarmsirene. Meerdere foodtrucks zijn aanwezig om de actievoerders van eten te voorzien. Boeren uit onder meer Roemenië, Frankrijk, Polen, Italië, Spanje en Duitsland wisselen ervaringen uit met hun collega's uit Nederland en België.
De ondernemers vragen Brussel om een boervriendelijker landbouwbeleid. 'We willen onze stem nog eens laten horen aan de burger', zegt een 21-jarige boer uit de Alblasserwaard. Ook hij is in alle vroegte op de trekker naar Brussel gekomen. 'We strijden hier voor onze toekomst. We zitten met een mestbeleid waar we niks mee kunnen.' Hij hoopt dat het na de verkiezingen 'de rechtse kant' opgaat met Europa.
Een agrariër uit Italië hekelt het in zijn ogen te strenge landbouwbeleid van de Europese Unie (EU). 'Ik werk in een familiebedrijf, maar veel zaden die mijn oma al gebruikte zijn niet nu meer toegestaan omdat grote bedrijven daar patentrecht op hebben.' De man is met het vliegtuig vanuit Toscane naar Brussel gekomen.
Zorgen over bestaansrecht
De sprekers, zowel politici als vertegenwoordigers van boerenorganisaties, kenden een gemene deler: hun zorgen over het voortbestaan van de agrarische sector, het keurslijf van de Europese regels, tegenvallende prijzen en de vrees voor oneerlijke concurrentie uit landen buiten de EU. Ze pleiten dan ook voor meer realisme in het milieubeleid. Dickens vraagt ook om een moment stilte voor collega's die uit het leven zijn gestapt omdat ze het door alle problemen niet meer zagen zitten.
FDF-voorman Mark van den Oever, een van de Nederlandse sprekers, riep de aanwezigen op te stemmen. Hij gaf aan dat de verkiezingen in Nederland hebben laten zien dat 'dingen kunnen veranderen'. Ook zei hij dat voedsel een prioriteit zou moeten zijn, net als dat Europa onafhankelijk moet zijn en 'het eigen volk moet voeden'. 'Denk daaraan als Rusland een kernbom afwerpt en hele velden niet kunnen worden geoogst.'
Andere sprekers waren onder meer Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie, Sieta van Keimpema van Dutch Dairymen Board en FDF Nederland en Jos Ubels van FDF Nederland. Daarnaast spraken vertegenwoordigers van boerenorganisaties uit België, Duitsland, Roemenië, Spanje en Italië.
Lawaaidemonstratie
Tien trekkers zijn van het boerenprotest in Brussel naar het Europees Parlement gereden. Ze hielden er een lawaaidemonstratie. De wijk met EU-hoofdkantoren was zorgvuldig afgegrendeld omdat eerdere protesten uit de hand waren gelopen. Maar de politie liet een kleine stoet boeren op weg naar het parlement volgens afspraak door.
Met name Duitse en Franse boeren lieten voor het parlementsgebouw een half uur hun claxons schallen en muziek schetteren. Op spandoeken en protestborden maakten ze duidelijk dat ze na de Europese verkiezingen van deze week een 'boervriendelijker' parlement willen. Onder politie-escorte zijn ze daarna vertrokken.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Niemeyer RS 470 TWIN
Gebruikt, € 3.000
-
onbekend stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7716 Dyna-6
2017, € 72.500
-
Fendt 716 Vario
2001, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %