Tweejarig onderzoek naar teelt van waterlinzen

Een consortium van vijf hogescholen is samen met bedrijven en experts gestart met een tweejarig onderzoek naar de teelt en toepassing van waterlinzen. Er wordt gekeken hoe het gewas op grote schaal in Nederland kan worden geteeld.

Tweejarig+onderzoek+naar+teelt+van+waterlinzen
© Hans Prinsen

Bij het project zijn Aeres Hogeschool, HAS green academy, Hogeschool Van Hall Larenstein, Hogeschool Inholland en Hanze Groningen betrokken. Volgens de initiatiefnemers hebben waterlinzen een hoog eiwitgehalte en kan met het gewas een hoge opbrengst per hectare worden gehaald.

Waterlinzen geven een hogere eiwitopbrengst dan bijvoorbeeld veldbonen en soja. Het plantje groeit snel. Met het onderzoek willen de partijen een bijdrage leveren aan de eiwittransitie.

Het consortium streeft naar een concurrerend teelt- en verwerkingssysteem voor waterlinzen. Volgens Eric de Bruin, lector Circulair ondernemen in de Agrifoodsector bij Aeres Hogeschool, is het hoofddoel het ontwikkelen van een gezond verdienmodel. 'Een model waarmee we lokaal en op een duurzame manier een maximale opbrengst aan eiwitten kunnen leveren', zegt De Bruin.

Het onderzoeksproject focust zicht op de teeltmethode en bewerking van waterlinzen, de toepassing in voedingsmiddelen en kennisverspreiding.


Acceptatie onder consumenten

'Met name internationale studenten benutten dit project voor hun stage of afstudeerproject', geeft De Bruin aan. 'Zo legt een student uit Nigeria zich momenteel toe op de kweek van de waterlinzen. Anderen testen pesto bij een panel, om te onderzoeken hoe het zit met de acceptatie onder consumenten.'

Voor het onderzoek worden de waterlinzen in een bestaand systeem van een bollenkwekerij in het Noord-Hollandse Bovenkarspel geteeld. De teeltbakken voor snijbloemen staan daar van maart tot november leeg. Dat is precies het groeiseizoen van waterlinzen. In die periode hoeft niet extra verlicht en verwarmd te worden. De onderzoekers maken gebruik van de warmte en het licht van het seizoen.


Eiwittransitie versnellen

Volgens de partijen is een pluspunt dat waterlinzen, ook wel eendenkroos genoemd, gewoon in Nederland op een relatief kleine oppervlakte kunnen worden geteeld. Het gewas zou de eiwittransitie kunnen versnellen.

Naast de bollenkwekerij zijn nog elf andere bedrijven betrokken bij het project, onder meer op het gebied van levensmiddelentechnologie en consumentenonderzoek. Waterlinzen kunnen worden verwerkt in allerlei producten, bijvoorbeeld in snacks, ijs en pesto.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer