'Geert, Caroline, Dilan en Pieter, stop met kibbelen en schiet op!'

Terwijl ik deze column typ is het eindelijk weer een beetje mooi weer. Zonde om binnen te zitten. Maar ik ga het toch even doen, ik moet namelijk wat opgespaarde frustratie van me afschrijven. Want wat is het toch weer een verschrikkelijk nat voorjaar.

%27Geert%2C+Caroline%2C+Dilan+en+Pieter%2C+stop+met+kibbelen+en+schiet+op%21%27
© Dirk Hol

Vorige week nog zomaar een nachtvorst, waardoor het gras helemaal blauw zag van de kou. Ik denk dat ook de meeste koeien pas aankomende week naar buiten gaan, want dat ging ook nog niet. Bij ons in de buurt hebben sommige veehouders de weidepercelen zelfs alvast maar gemaaid omdat het gras anders te lang werd om de koeien te beweiden.

De buren om ons heen klagen ook over de nattigheid. Over de bieten die tussen de buien door zijn gezaaid en helemaal blank hebben gestaan, uien en tulpen die stuk zijn gehageld, broccoli die nog moet worden geplant en het land dat nog veel te nat is om aardappels te poten.

Met zo'n dag als vandaag staat iedereen te popelen het land in te gaan, maar het is nog net even te nat. Daar kunnen we niets aan veranderen, rustig afwachten.

Er zijn nu al veehouders die door de oplopende kosten land moeten verkopen om de rekeningen van vorig jaar te betalen

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf (NH)

Maar… In april deden wij ook weer mee met de Dagje bij de Boer-dagen vanuit onze kaascoöperatie. Dat was me toch weer een enorm succes; volgens Cono hebben we met acht boerderijen wel 14.000 bezoekers ontvangen. Bij ons op de boerderij in de kop van Noord-Holland waren bijna 1.000 bezoekers.

Het was echt een geslaagde dag, met alleen maar blije mensen. We hebben geen kwaad woord gehoord en alleen maar enthousiaste kinderen gezien met hun ouders, opa's en oma's, oppas of vrienden. Daar doen we het voor!


Tekst gaat verder onder Instagram-post.

Daarom kan ik me wel zo enorm kwaad maken om alle regels die over de agrarische sector worden uitgestrooid. Minder stikstofruimte voor alle sectoren, de met nutriënten verontreinigde gebieden, de Kaderrichtlijn Water, verdwijnende derogatie en als klap op de vuurpijl het stikstofdebat op 25 april. Het gaat naar mijn idee een keiharde sanering worden. Er zijn nu al veehouders die door de oplopende kosten land moeten verkopen om de rekeningen van vorig jaar te betalen.

Vanmorgen stond ik met de klauwbekapper onze koeien te behandelen en we konden zo tien boeren opnoemen van wie wij weten dat ze binnen nu en vijf, misschien tien jaar stoppen. Dan denk ik echt: Geert, Caroline, Dilan en Pieter, stop met kibbelen en schiet op! Zoveel mensen hebben op jullie gestemd omdat het anders moet. Dat merk je ook op zo'n evenement als Dagje bij de Boer. Maar het kabinet dat er nu nog zit mag alles doordrukken onder de naam van een demissionair kabinet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    21° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer