Bloemen- en plantenomzet veert op in eerste kwartaal
De Nederlandse bloemen- en plantensector vertoont duidelijke tekenen van veerkracht in het eerste kwartaal van 2024. Dat meldt Wageningen Economic Research (WER). De veilingomzet van snijbloemen van eigen bodem via Royal Floraholland nam in het eerste kwartaal toe met bijna 6 procent. De export van bloemen en planten steeg met 4 procent in vergelijking met het eerste kwartaal in 2023.
De veilingomzet van kamerplanten lag net iets hoger dan vorig jaar in de eerste drie maanden. WER spreekt van een opmerkelijke groei bij de tuinplanten. De veilingomzet van deze planten nam met bijna 8 procent toe in vergelijking met een jaar eerder.
De totale exportwaarde van bloemen en planten bereikte in de eerste drie maanden van 2024 ruim 2 miljard euro, een groei van ongeveer 80 miljoen. Aanvankelijk begon de export in januari dit jaar nog niet zo goed. In februari steeg de exportwaarde van bloemen al boven de waarde van vorig jaar. Vanaf maart was dat ook bij de planten het geval.
Inspecties Verenigd Koninkrijk
De sector heeft volgens WER wel met nieuwe uitdagingen te maken. Een belangrijke uitdaging zijn de nieuwe fytosanitaire inspecties in het Verenigd Koninkrijk. In het Midden-Oosten bleef het onrustig waardoor de producten uit Kenia en andere Afrikaanse landen die per schip naar Europa komen, onder druk bleven staan.
De veilingomzet van Nederlandse snijbloemen bedroeg in de eerste drie maanden van dit jaar bijna 600 miljoen euro. De stijging van bijna 6 procent was volgens WER voornamelijk te danken aan een toename in verkochte aantallen en betere prijsvorming, ondersteund door lagere energieprijzen en aanpassingen aan nieuwe teeltomstandigheden. Feestdagen stimuleerden de vraag en omzet in maart, ondanks een daling in het totaal aantal verkochte bloemen. Tulpen droegen, zoals gebruikelijk, het meeste bij aan de omzet.
Vroege Pasen
De omzet uit kamerplanten uit Nederland via Royal Floraholland steeg in het eerste kwartaal met 1,1 procent tot 517 miljoen euro. Ondanks dat het aantal verkochte producten met een half procent daalde, leidde een lichte stijging van de gemiddelde prijs met 1,6 procent tot deze omzetgroei. Seizoenseffecten zoals een vroege Pasen en Valentijnsdag, waarbij specifiek rode planten zoals potrozen en kalanchoe populair waren, hebben positief bijgedragen aan de verkoop, ondanks de uitdagingen door de naweeën van de energiecrisis, meldt WER.
De verkoop van tuinplanten steeg met 12 procent. De gemiddelde prijs daalde met 4 procent, wat een groei in omzet gaf in het eerste kwartaal van bijna 8 procent. Deze groei werd volgens WER mede mogelijk gemaakt door een vroege Pasen en lagere energieprijzen, wat resulteerde in een vroegere en sterkere aanvoer, vooral in februari. Belangrijke omzetmakers waren violen, primula's en bellis, terwijl camellia’s en primula’s minder presteerden.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 7716-S
2019, € 79.500
-
Massey Ferguson 5455 T3
2009, P.O.A.
-
TS125A Plus
Gebruikt, € 32.500
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (LH) #145291
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %