Minister trekt ophokplicht in pluimveedichte regio's in
De ophokplicht wordt ook in de pluimveedichte regio's Gelderse Vallei en De Peel ingetrokken. Dat betekent dat nergens in Nederland nog een ophokplicht geldt. Ook worden de bezoekregels voor pluimveebedrijven versoepeld. Dat heeft demissionair landbouwminister Piet Adema woensdagmiddag in een Kamerbrief bekendgemaakt.
Op 26 maart werd de ophokplicht al in een groot deel van Nederland ingetrokken behalve in de pluimveedichte regio's 7, 10 en 19. De Deskundigengroep Dierziekten schat het risico op een uitbraak van vogelgriep in deze regio's nu met en zonder ophokplicht laag in. Dat komt mede omdat er in de afgelopen weken nog maar één wilde vogel met hoogpathogene vogelgriep is gevonden en er sinds 1 december 2023 geen uitbraken meer zijn geweest op commerciële pluimveebedrijven.
In Europa zijn ook weinig uitbraken op pluimveebedrijven en dan alleen in Zuidoost-Europa. Ook worden er weinig wilde besmette vogels gevonden. Reden voor de minister om de ophokplicht en de afschermplicht ook in de laatste regio's op te heffen.
Soepeler bezoekersregeling
Sinds 3 november 2021 was er een bezoekverbod van kracht voor vogelverblijfplaatsen. Omdat dit in de praktijk soms problemen opleverde, waren er al maatwerkaanpassingen gedaan op dit verbod. Het bezoekverbod was hierdoor complex geworden en daarmee lastiger te handhaven en uit te voeren.
Omdat het vogelgriepvirus endemisch is, blijven er regels nodig voor het bezoeken van pluimveebedrijven en andere vogelverblijfplaatsen. Om het beter uitvoerbaar en handhaafbaar te maken, zijn er nu twee varianten.
Hyiëneprotocol
Als het risico op een besmetting met vogelgriep laag is, zoals nu het geval is, is bezoek toegestaan, mits het hyiëneprotocol wordt gehanteerd en bezoek wordt geregistreerd. Bezoekers die meerdere pluimveebedrijven op een dag bezoeken, moeten zich douchen. Is er geen douche aanwezig, dan mag er maar één bedrijf per dag worden bezocht.
In een hoogrisicoperiode geldt er wel een bezoekverbod. Dan is alleen bezoek toegestaan dat noodzakelijk is vanwege het borgen van een bepaald publiek belang.
Laagpathogene vogelgriep
De regels voor de aanpak van laagpathogene vogelgriep zijn sinds 21 april 2021 aangepast. Laagpathogene vogelgriep is nu een categorie D-ziekte. Daarbij is ruimen niet meer verplicht. Wel mogen besmette dieren niet in de handel worden gebracht. Pluimveebedrijven worden daarom geblokkeerd, totdat de dieren helemaal zijn uitgeziekt.
In pluimveedichte gebieden kan het soms nog nodig zijn om dieren te ruimen, maar dat wordt per geval bekeken.
Eieren van hennen met laagpathogene vogelgriep hoeven niet meer als industrie-eieren te worden afgezet. Ze mogen ook als tafeleieren worden verkocht. Die eieren leveren geen significant risico op voor de volksgezondheid.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (WD) #27416
Gebruikt, € 5.644
-
Fendt 411 Vario + Fronthef & PTO
2001, P.O.A.
-
Kuhn GF8501MH schudder
2008, P.O.A.
-
Massey Ferguson MF 6713-S D6 EF
2017, P.O.A.
Vacatures
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Woensdag8° / 6°80 %
-
Donderdag8° / 3°70 %
-
Vrijdag7° / 1°20 %