'Er ligt ruimte binnen Brusselse kaders, misschien wel meer dan gedacht'
Er ligt ruimte binnen de Brusselse kaders om te komen een mestbeleid dat werkt voor Nederlandse boeren. Dat is de conclusie die de elf boerenorganisaties meenemen uit Brussel na een gesprek met het team van Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius (Milieu).
De elf partijen vroegen in dinsdag in Brussel aandacht voor de mestcrisis die is ontstaan door de derogatiebeschikking. Na de demonstratie ging een groep in gesprek met een afvaardiging van het team van Eurocommissaris Sinkevicius, die zelf in Griekenland was.
Dat gesprek bood aanknopingspunten, zegt Alien van Zijtveld van Agractie. 'Er ligt ruimte binnen de Brusselse kaders, misschien wel meer dan gedacht. Ruimte om te kijken naar een ander mestbeleid dat ook goed is voor boeren.
De commissie heeft daarbij gezegd dat aanlevering van nieuwe of betere data over waterkwaliteit tot heroverweging leidt. 'We waren het erover eens dat er een goed plan voor de lange termijn moet komen. Als dat er is, kan er ook over een vorm van derogatie worden gepraat', vat Van Zijtveld het gesprek samen. 'Dat is aan het nieuwe kabinet. Wij doen nu ook een oproep aan de formerende partijen om dit met spoed op te pakken.'
Moeilijk gemaakt
Volgens Van Zijtveld heeft de delegatie van de Eurocommissaris ook aangegeven dat Nederland het zichzelf ontzettend moeilijk heeft gemaakt doordat de toenmalige minister van Landbouw, Carola Schouten, in 2021 op basis van een voorgenomen extensivering de derogatie alvast heeft weggeven.
Onderdeel van het protest vormde de presentatie van een manifest. Daarin vragen de verenigde landbouwpartijen in Brussel om opschorting van de derogatiebeschikking inclusief de aanwijzing van de met nutriënten verontreinigde gebieden, bufferstroken, kalenderlandbouw en de afbouw van de hoeveelheid dierlijke mest die mag worden geplaatst. Opschorting betekent in dit geval terug gaan naar situatie van 2022.
Politiek aan zet
De partijen vinden dat de Europese en de Nederlandse politiek nu aan zet is. 'Zij zijn verantwoordelijk voor de aangerichte ellende onder boeren', stelt Van Zijtveld. 'Er is geen tijd te verliezen. Opschorting betekent:terug naar situatie 2022, ruimte en lucht creëren in de agrarische sector en ondertussen aan de slag met een goed onderbouwd plan, waarin rekening wordt gehouden met zowel de milieudoelen en de kwaliteit van bodem en gewas.'
Dit document is ondertekend door Agractie Nederland, Dutch Dairymen Board, LTO Noord regio Oost, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Netwerk Grondig, Producentenorganisatie Varkenshouderij, Vee & Logistiek Nederland en Vereniging van Kalverhouders.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
-
Stiga Estate 798 E
2022, P.O.A.
-
Kuhn GF8501 schudder
2006, P.O.A.
-
Kuhn GA 9531+
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %