Natuurherstelwet wankelt door geruzie in Berlijn

De omstreden Europese natuurherstelwet komt er mogelijk toch niet. Het draagvlak voor de wet brokkelt in het zicht van de eindstreep af. Er blijven te weinig EU-landen over die de wet steunen, zo lijkt het.

Natuurherstelwet+wankelt+door+geruzie+in+Berlijn
© Europese Unie

Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof stemt in opdracht van de Tweede Kamer maandag tegen het wetsvoorstel dat de kaalslag in de Europese natuur moet stoppen. Ook Italië, Polen en Zweden steunen het wetsvoorstel niet, terwijl Oostenrijk, België en Finland hebben aangekondigd zich te onthouden van stemmen. Omdat een flinke minderheid van de EU-lidstaten de wet volgens de Europese regels al kan blokkeren, sneuvelt de wet hoogstwaarschijnlijk als nog één voorstemmer zich bedenkt.

Dat laatste is niet ondenkbaar. Zo is de voorstem van zwaargewicht Duitsland, dat in zijn eentje al voor een heel stel lidstaten telt, niet langer zeker. De regeringscoalitie in Berlijn is het niet eens en heeft ooit afgesproken in zo'n geval in Brussel niet voor of tegen te stemmen. Zonder de Duitse steun komt de natuurherstelwet er niet.


Met de schrik vrij

Maar ook als Duitsland voor die uitkomst toch terugdeinst, komt de wet misschien niet met de schrik vrij. Hongarije twijfelt volgens EU-diplomaten over zijn steun voor de wet, waardoor die niet langer op de vereiste meerderheid zou kunnen rekenen.

De Hongaarse regering beraadt zich volgens diplomaten officieel nog. België, dat dit halfjaar de EU voorzit, heeft er daarom van afgezien om woensdag al de steun van de lidstaten te peilen. Dat moet nu vrijdag gebeuren, zodat Hongarije alsnog kan worden overgehaald.


Finland te vermurwen

EU-bronnen zinspelen erop dat ook Finland, geen uitgesproken tegenstander van de wet, misschien nog te vermurwen zou zijn om die toch te steunen. Als Finland oversteekt naar het ja-kamp zou een tegenstem van Hongarije toch niet de 'doodsteek' zijn.

Vooral boeren lopen al langer te hoop tegen de natuurherstelwet, die de aantasting van de Europese natuur moet stoppen. Nadat de wet van toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans flink was afgezwakt kreeg die echter toch in eerste instantie de steun van het Europees Parlement en van de EU-landen. Nu het aankomt op de definitieve goedkeuring dreigt Hongarije echter over te lopen naar het kamp van de tegenstanders met onder meer Nederland, zeggen EU-bronnen. Dat zou meteen fataal zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer