2023 was voor Cosun financieel en teelttechnisch turbulent jaar

‘In meerdere opzichten was het jaar 2023 een turbulent jaar. Extreme weersomstandigheden, aanhoudende politieke en economische onzekerheid en een sterke stijging van de kosten in de keten. Deze zaken hebben allemaal een behoorlijke impact gehad op Cosun en haar leden.’ Met die woorden opende concerndirecteur Hans Meeuwis van Royal Cosun vrijdag 16 februari de persbijeenkomst over de voorlopige jaarcijfers van 2023 in het Brabantse Dinteloord.

2023+was+voor+Cosun+financieel+en+teelttechnisch+turbulent+jaar
© Dirk Hol

Meeuwis is positief over de ontwikkeling van Cosun richting 2024, maar benadrukt dat de dynamiek van 2023 de coöperatie ook het komend jaar de nodige uitdagingen zal geven. ‘We houden vast aan onze koers Unlock 25 en zetten in op verdere versnelling, keuzes en verbetering van onderliggende resultaten.’ Ondanks het uitdagende teeltjaar van 2023 met extreme weersomstandigheden lukte het Cosun om iets bij de bietenprijs op te doen.

De bietenprijs bij standaardkwaliteit steeg van 68,75 euro per ton in 2022 naar 78 euro per ton voor 2023. Dat is een groei van 13 procent. De totale ledentoeslag komt uit op 267 euro. De gemiddelde opbrengst per hectare bedraagt 5.891 euro, een stijging van 408 euro (ofwel 7 procent) tegenover 2022. Voor Cosun betekent dit na ledentoeslag een nettoresultaat van 159 miljoen euro. In 2022 was dat nog 76 miljoen euro.


Groeiseizoen 'ongelofelijk nat'

Tijdens de persbijeenkomst blikte Arwin Bos, voorzitter van de raad van beheer van Cosun, terug op het groeiseizoen. ‘Het was in 2023 ongelofelijk nat. Op sommige plekken is in totaal meer dan 1.300 millimeter regen gevallen. Uiteindelijk is helaas 300 hectare suikerbieten blijven zitten. Dat heeft op bedrijfsniveau behoorlijk impact. Daarnaast is op sommige plekken veel structuurschade ontstaan. Dat zal een aantal jaren kosten om te herstellen.’


Bos complimenteert bietentelers en loonwerkers die het wel is gelukt om onder de barre omstandigheden alles eruit te krijgen. ‘We laten als coöperatie en telers zien hoe je met veerkracht, inventiviteit en hard werken toch een goed resultaat kunt realiseren. De verdere verbetering van de bietenprijs is essentieel voor het borgen van het verdienvermogen van onze leden en stelt ze in staat de kostenstijgingen op de akker op te vangen’, stelt de raadsvoorzitter.

‘We mogen trots zijn op onze leden en op de medewerkers van onze coöperatie en op wat we met elkaar het afgelopen jaar hebben bereikt.’ Verder meldt Bos dat er in de afgelopen bietencampagne 300.000 ton vorstbieten zijn verwerkt.

‘De gemiddelde suikeropbrengsten waren in het noorden hoger dan in het zuiden. Het landelijk suikergehalte komt met 15,6 procent lager uit dan gemiddeld.’ In 2023 groeide in Nederland op 83.600 hectare suikerbieten, 100 hectare minder dan in het jaar ervoor. De wortelopbrengst kwam uit op 87 ton per hectare. De suikeropbrengst noteert 13,6 ton per hectare. De winbaarheid is met 89,9 minder dan normaal. Het tarrapercentage zit met 12 procent door de kletsnatte oogst boven het gemiddelde.


Geconsolideerde omzet gestegen

Verder meldt Cosun in een persbericht dat de geconsolideerde omzet van het bedrijf is gegroeid van 3.047 miljoen euro in 2022 naar 3.704 miljoen euro in 2023. De plus van 22 procent is gedreven door een positieve prijsontwikkeling, waarbij de volumeontwikkeling een gemengd beeld geeft. Volgens Cosun hebben de recessie en inflatie impact gehad op de vraagontwikkeling in vooral het hogere ingrediëntensegment.


Het bedrijfsresultaat (voor ledentoeslag) stijgt van 196 miljoen naar 525 miljoen in 2023. Verklaringen daarvoor zijn de structurele verbetering van de resultaten door uitvoering van de strategie Unlock 25, de gunstige marktomstandigheden en de noodzakelijke prijsverhogingen om kostenstijging te compenseren.

De desinvesteringen en het stoppen van een innovatie in biobased hebben in 2023 geleid tot een incidenteel negatief resultaat van ongeveer 39 miljoen euro. Meeuwis gaf in de persbijeenkomst een toelichting op de stand van zaken voor wat betreft Unlock 25. Deze strategie is gericht op structurele resultaatsverbetering op korte en middellange termijn en winstgevende groei in de vier kerngebieden: suikerbieten, aardappelen, co-producten en groene en gezondheidsbevorderende ingrediënten.

Ook de ontwikkeling van een toekomstbestendige en duurzame keten valt onder deze strategie. ‘We willen verder versnellen in 2024’, zegt de concerndirecteur. ‘Cosun is een financieel stabiel bedrijf met voldoende basis om te investeren. Maar de turbulentie zal in 2024 groot blijven. We vertrouwen op een voorzichtig herstel van de economie in Europa. Daarnaast zal de geopolitieke onzekerheid aanhouden en is er sprake van politieke instabiliteit in Nederland.’


Stijgende teeltkosten

Volgens Meeuwis zijn er in de toekomst nog hogere bietenprijzen nodig om de fors stijgende teeltkosten goed te maken. ‘De komende jaren stijgen de kosten met minstens 500 euro per hectare. Dit als gevolg van onder meer maatregelen wat betreft duurzaamheid en gevolgen van klimaatverandering. Een verdere verbetering van de bietenprijs is daarom essentieel.’


Tot slot blijven voor het bedrijf perspectief en verdienvermogen belangrijke aandachtspunten in 2024, zegt de directeur. ‘We blijven investeren in een toekomstbestendige en duurzame keten. Voldoende grondstofvoorziening is uiteindelijk voor ons van groot belang.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer