Waterbeheerders houden regie over vangst rivierkreeften

De vangstmogelijkheden voor rivierkreeften worden uitgebreid, maar de regie daarover blijft in handen van waterbeheerders. Wel mogen die onder voorwaarden eigen mensen of externe partijen daarvoor inhuren.

Waterbeheerders+houden+regie+over+vangst+rivierkreeften
© Rianne den Balvert

Een belangrijke voorwaarde voor het vangen van rivierkreeften is dat daarbij speciale fuiken worden gebruikt, schrijft demissionair minister Christianne van de Wal voor Natuur en Stikstof aan de Tweede Kamer. In een Kamerbrief reageert zij op de oproep van de Tweede Kamer om ook boeren en sportvissers op rivierkreeften te laten vissen. De invasieve exoten bedreigen de waterkwaliteit en zorgen voor overlast bij boeren.

Uit de al uitgevoerde onderzoeken en pilots blijkt dat om succesvol rivierkreeft te bestrijden, een gestructureerde en systematische aanpak moet worden gevolgd, schrijft de minister. Dit betekent dat iedere 30 tot 50 meter fuiken of andere vangtuigen in alle watergangen van een gebied moeten worden geplaatst.


Die aanpak vergt een enorme visserijinspanning en moet bovendien met speciaal vistuig gebeuren. Vervolgens moeten de gevangen rivierkreeften zorgvuldig worden vernietigd om te voorkomen dat deze of hun eitjes zich naar andere wateren kunnen verspreiden. Het speciale vistuig is noodzakelijk om bijvoorbeeld bijvangst van de beschermde aal te voorkomen.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in de afgelopen periode samen met het Hoogheemraadschap van Delfland gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw selectief rivierkreeftenvangtuig. Dit is inmiddels zover ontwikkeld dat dit kan worden toegepast.


Ecologische risico's

Om genoemde redenen vindt Van der Wal dat bestrijding van de invasieve exoot moet plaatsvinden onder regie van de overheid. Deze inzet kan dan plaatsvinden door of in opdracht van waterbeheerders die het beste weten waar de rivierkreeften zitten en wat de eventuele ecologische risico's zijn van bestrijding.

Na aanpassing van de regelgeving hoeven waterbeheerders geen ontheffing voor inzet van fuiken aan te vragen. Ook vervalt de regel dat uitsluitend beroepsvissers de kreeftjes mogen vangen. Waterbeheerders kunnen bestrijding met de speciale fuik door eigen mensen laten doen of op basis van externe inhuur. Uiteraard blijft het daarnaast mogelijk om beroepsvissers in te huren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer