Kwekers eisen opheffing van EU-verbod voor waterhyacinten

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft onterecht dwangsommen opgelegd en vernietiging van waterhyacinten bevolen. Dat betoogde de advocaat van de kwekerijen Van Senten in het Noord-Hollandse Aalsmeer en Aqua Look in het Zuid-Hollandse Delfgauw vrijdag bij de Raad van State. Beide bedrijven zijn gedupeerd, stelt de advocaat.

Kwekers+eisen+opheffing+van+EU%2Dverbod+voor+waterhyacinten
© Dirk Hol

'We kweken al meer dan zestig jaar waterhyacinten', zegt een woordvoerder van Van Senten. De directeur van Aqua Look vult hem aan: 'We zijn ermee opgegroeid.'

De twee kwekerijen bedienen samen de hele Nederlandse markt en bijna 90 procent van de Europese markt. 'Het gaat om een omzetverlies van miljoenen euro's', stelt de woordvoerder van Van Senten. 'We kregen een jaar de tijd om onze voorraden te verhandelen. We hebben nu alleen nog toestemming voor het houden van een moederbed om de productie weer te kunnen opstarten, als we deze zaak winnen.'


Europees verbod

De Europese Commissie besloot in 2015 om de waterhyacint op de lijst van verboden invasieve soorten te plaatsen, omdat die een gevaar zou zijn voor inheemse soorten. Voor Spanje en Portugal gold dit verbod al, want de waterhyacint gedijt daar goed. Voor de andere lidstaten geldt dit verbod nu ook.

Als gevolg van dit Europese verbod besloot het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit beide Nederlandse bedrijven aan te pakken. Een door Van Senten en Aqua Look gevraagde ontheffing werd geweigerd.

De bedrijven stapten naar de Raad van State om de besluiten van het ministerie te laten vernietigen. Maar de advocaat van de kwekerijen wil meer. Ze verwijt de Europese Commissie dat die zijn eigen regels heeft geschonden door het verbod te baseren op onzorgvuldig handelen en onvoldoende wetenschappelijk onderzoek. Een grondig wetenschappelijk bewijs dat de waterhyacint grote negatieve gevolgen heeft voor inheemse soorten ontbreekt, stelt de advocaat.


Prejudiciële vragen

Nederlandse rechters, onder wie die van de Raad van State, kunnen niet zelf beslissingen van de Europese Commissie vernietigen. Ze kunnen bij twijfel aan Europese besluiten wel prejudiciële vragen stellen aan het Europese Hof van Justitie. Die kan dan beoordelen of de Europese Commissie de regels goed heeft gevolgd. Volgens de advocaat is er alle reden voor de Raad van State om die vragen te gaan stellen. 'We gaan erover nadenken', reageerde de raadsvoorzitter.

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt die vragen aan het Europese Hof niet nodig. 'De waterhyacint is evident invasief. Daar zijn stapels bewijs voor.' Voor een ontheffing voor de twee Nederlandse kwekers voelt het ministerie ook niets.

De Raad van State doet binnen enkele maanden uitspraak. Gaat de raad eerst naar het Europese Hof voor vragen, dan zal de uitspraak langer op zich laten wachten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer