Fosfaat- en stikstofexcretie melkvee dalen in vierde kwartaal

Zowel de fosfaat- als de stikstofexcretie van de melkveesector is in het vierde kwartaal van 2023 gedaald. De uitscheiding van fosfaat en stikstof door de andere sectoren is vrijwel stabiel. Dat blijkt uit voorlopige kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Fosfaat%2D+en+stikstofexcretie+melkvee+dalen+in+vierde+kwartaal
© Nieuwe Oogst

Zowel de fosfaat- als de stikstofuitscheiding ligt nu onder het huidige nationale plafond van 150,7 miljoen kilo fosfaat en 489,4 miljoen kilo stikstof, meldt demissionair landbouwminister Piet Adema in een brief aan de Tweede Kamer. De uitscheiding van fosfaat zit nu 3 procent onder het landelijke plafond en die van stikstof 4,4 procent.



In het derde kwartaal van 2023 was de fosfaatuitscheiding van melkvee gestegen door een hoger fosforgehalte van het verse gras. Dat effect is in het vierde kwartaal weer verdwenen waardoor het fosfaat en ook de stikstofuitscheiding weer zijn gedaald.


Varkens en pluimvee ook onder plafond

De varkens- en pluimveesector zitten ruim onder hun plafond. De varkenssector zit bijna 10 procent onder het fosfaatplafond en 7 procent onder het stikstofplafond. De pluimveesector zit 7 procent onder het fosfaatplafond en 2,5 procent onder het stikstofplafond.



Het nationale fosfaat- en stikstofplafond gaan in 2025 omlaag naar 135 miljoen kilo fosfaat en 440 miljoen kilo stikstof. Daar zit de huidige uitscheiding van fosfaat en stikstof nog respectievelijk 7,5 procent en 6,2 procent boven. Het zal betekenen dat de uitscheiding van beide mineralen de komende jaren nog behoorlijk moet dalen.


Eiwitgehalte in melkveerantsoen

Vanwege de stikstofproblematiek is met de melkveesector afgesproken om op sectorniveau ernaar te streven het ruweiwitgehalte in het melkveevoerrantsoen te verlagen en dit in 2025 niet hoger te laten zijn dan 160 gram ruw eiwit per kilo droge stof. Om de voortgang hierop te monitoren, heeft het CBS in zijn publicatie ook een prognose gegeven van het ruweiwitgehalte in het melkveevoerrantsoen.



Uit de tabel blijkt dat het CBS verwacht dat het ruweiwitgehalte van het melkveevoerrantsoen in 2023 hoger uit zal komen dan in 2022. Experts van onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven bevestigen dat als gevolg van de natte weersomstandigheden in het voorjaar van 2021 het ruweiwitgehalte van de in 2021 aangelegde en in 2022 vervoederde graskuilen lager was dan normaal.


Pilot 'Koe en Eiwit'

Dat verklaart het lage ruweiwitgehalte in het melkveevoerrantsoen van 2022 en ook het hogere ruweiwitgehalte in 2023. Ook bij de deelnemers aan de pilot 'Koe en Eiwit' is een stijging te zien in het ruweiwitgehalte, maar vooralsnog blijft hun gemiddelde ruweiwitgehalte onder de 160 gram ruw eiwit per kilo droge stof.

Dit onderstreept volgens Adema dat het streefdoel ook onder ongunstige weersomstandigheden haalbaar is. 'Ik roep de sectorpartijen in de melkveesector en hun toeleveranciers daarom bij deze nadrukkelijk op focus te houden op het streefdoel van 160 gram ruw eiwit per kilo droge stof in 2025 en daarbij gebruik te maken van de ervaringen die nu al zijn opgedaan in 'Koe en Eiwit' en die ook actief uit te dragen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer