Subsidie voor Veluwse melkveehouders die koeien anders voeren of meer weiden

Melkveehouders op de Veluwe kunnen vanaf 8 januari 2024 subsidie aanvragen voor het verminderen van hun stikstofuitstoot door koeien ander voer te geven of meer in de wei te laten lopen. Het gaat om een proef van drie jaar waaraan 250 veehouders mee kunnen doen.

Subsidie+voor+Veluwse+melkveehouders+die+koeien+anders+voeren+of+meer+weiden
© Job Hiddink

'Met deze proef zetten we de boer aan het roer door managementmaatregelen te steunen. Dit is een lang gekoesterde wens van de agrarische sector. Ook investeren we hiermee in meten is weten', zegt landbouwgedeputeerde Harold Zoet (BBB). Hij hoopt dat veel melkveehouders mee gaan doen.

Door koeien meer uren in de wei te laten lopen, is er veel minder kans dat de urine en mest met elkaar in aanraking komen. En dus is er minder kans op ammoniakemissie. Ook door koeien minder eiwit te geven in hun voer, ontstaat minder stikstof. Hierdoor geeft de koe mogelijk wel minder melk.

Managementmaatregelen

In deze pilot krijgen melkveehouders subsidie als ze hun stikstofuitstoot verminderen met een van deze twee maatregelen. Hoe meer weidegang, hoe meer subsidie. En hoe minder eiwitrijk voer, hoe meer subsidie. Deelnemers mogen zelf bepalen of ze inzetten op ander voer of meer weidegang en hoe ze dat invullen.

Om het effect van de genomen maatregelen te meten, moeten deelnemers sensoren in hun stal plaatsen die de uitstoot van stikstof en methaan meten. Voor de aanschaf van sensoren krijgen de deelnemers ook subsidie.

Met de proef wil de provincie onderzoeken of agrarisch ondernemers hun werkwijze willen aanpassen als ze daarvoor worden beloond. Daarnaast wil ze meer inzicht krijgen in de inzet van sensoren en het effect van minder eiwitrijk voer en meer weidegang op de stikstofuitstoot.

Tot 137.000 kilo minder stikstof

De verwachting is dat met deze proef per jaar 100.000 tot 137.000 kilo minder stikstof wordt uitgestoten. 'Een volgende stap is dat we die gemeten lagere uitstoot ook kunnen gebruiken in vergunningen. Dat kan in deze pilot nog niet, maar daar werken we hard aan', zegt Zoet.

'Sensoren staan aan de basis van een ander, beter landbouwbeleid waarin innovaties het broodnodige toekomstperspectief kunnen geven.' Het ministerie van LNV moet er volgens Zoet daarom zo snel mogelijk voor zorgen dat het gebruik van sensoren hiervoor juridisch goed wordt geborgd.

Provincie Gelderland investeert samen met andere overheden en de sector op verschillende manieren in het gebruik van sensoren. Deze pilot is ontwikkeld met de melkveesector in Gelderland en gefinancierd door het ministerie van LNV.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer